Гостьова лекція для аспірантів на тему «Контроль шкідників кукурудзи сучасними препаратами», спікер — Сергій Хаблак.

14 березня 2023 року
Факультет захисту рослин, біотехнологі та екології

  14 березня відбулася гостьова лекція на тему «Контроль шкідників кукурудзи сучасними препаратами», яку провів Сергій Хаблак, доктор біологічних наук, Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України. Сергій Григорович провів пізнавальну лекцію для здобувачів третього освітньо-наукового рівня PhD Доктор філософії, поділився колосальними напрацюваннями, досвідом, актуальною базою знань та результатами своєї практичної діяльності. особливо цікавою вона була для аспірантів спеціалності 202 "Захист і карантин рослин", враховуючи багаж знань, яким володіє доповідач.

  

  В червні-липні, в посівах кукурудзи починають з’являтися активно поширюючись такі шкідники, як: попелиці, бавовникова совка, кукурудзяна совка, стебловий кукурудзяний метелик та інші. В останні роки до 2019 р. в Україні майже повсюдно стебловий метелик був потенційно небезпечним шкідником кукурудзи, проте у 2019 році стеблового метелика на кукурудзі майже не було. Нехтування засобами захисту рослин може коштувати аграріям значної частки врожаю, адже за узагальненими даними, шкідники можуть спричини втрату до 20–30% врожаю, що є досить суттєвим негативним показником, який може сильно вдарити по гаманцю агровиробника. Також, шкідники є переносниками певних хвороб, що надзвичайно негативно позначається на майбутній врожайності. В місцях пошкодження розвиваються, зокрема, збудники фузаріозу, тому цій проблемі варто приділити належну увагу. Так, Сергій Григорович розповів про ефективні рішення проти шкідників, зазначивши плюси та мінуси препаратів та їх альтернатив. Наприклад, проти гусениць совок старших вікових груп високу ефективність забезпечують суміші фосфорорганічних препаратів з піретроїдами. 

  Сергій Григорович розповів про світлодіодні гібридні пастки, що є перспективними пастками для обліку розвитку чисельності метелеків  

  

  Кукурудза, яка досі лишається в полі від початку зими, погодні умови дуже несприятливі, що значно погіршує якість зерна. Сергій Хаблак підкреслив, що це призводить до погіршення якості зерна кукурудзи, розвитку пліснявіння й інших хвороб, які можна буде побачити лише під мікроскопом.

  Оскільки гусениці стеблового метелика, що завершили харчування, зимують всередині рослинних залишків, а гусениці бавовняної совки у верхньому шарі грунту, то при збиранні для додаткового знищення шкідників використовують агротехнічні методи.

 

  Втрати врожаю від не вчасно проведеної обробки посівів від бур’янів, хвороб, шкідників можуть становити від 20 до 60%, тому Сергій Григорович окремо зупивися на внесенні ґрунтового гербіциду літаком, дроном. Обробка посівів літаками дозволяє в стислі агротехнічні терміни контролювати чисельність шкідників на культурах, запобігати появі хвороб, боротися з бур’янами, коли наземна техніка не може ввійти в поле через високу вологість ґрунту, підвищувати якість урожаю за допомогою пізніх підживлень, не ушкоджуючи рослини. Крім того, авіація є незамінною в боротьбі з особливо небезпечними шкідниками — сараною та луговим метеликом, а також на десикації високостеблових рослин, наприклад, соняшнику, кукурудзи. Застосування авіаоброблень посівів підвищить на новий рівень технології вирощування культур, а також урожайність на 20–30% і рентабельність виробництва.

  

  На лекції були присутні магістри та аспіранти спеціальності 202 Захист і карантин рослин. Усі охочі змогли задати питання доповідувачу. Так аспірантку Олену Кравець цікавили питання щодо залишкових кількостей пестицидів, як вони впливають на вирощування кукурудзи. А Марян Попович задав питання чи можна зменшити пестицидне навантаження на агроценоз, не знижуючи урожайність культури при цьому. Аспірантів першого року навчання Олександра Стецюка та Романа Білого цікавили питання персистентності пестицидів при досходовому внесенні гербіцидів під кукурудзу на відповідно різних типах грунтів. Питання безпосередньо повязані із навчальною дисципліною "Персистентність пестицидів", яку здобувачі опановують зараз у другому семестрі. Студенти та науково-педагогічні працівники факультету захисту рослин, біотехнологій та екології щиро вдячні Сергію Григоровичу за змістовну та цікаву лекцію!

Наталія Батрак 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook