Релокація українського бізнесу як інструмент фінансової безпеки держави в умовах військового стану

11 березня 2023, 16:12
   11 березня на кафедрі фінансів відбулася гостьова лекція Анни Свідрак начальника відділу з питань релокації підприємств та програм працевлаштування Департаменту праці та зайнятості Міністерства економіки України на тему «Релокація українського бізнесу як інструмент фінансової безпеки держави в умовах військового стану» для аспірантів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»

    Пані Анна розповіла про особливості реалізації Урядової програми релокації українських підприємств, які знаходяться у зоні активних бойових дій. Дана програма реалізується на основі Постанови Уряду №305 від 17.03.2022, яка регламентує безоплатне перевезення майна вітчизняних підприємств, установ та організацій згідно з переліком, який формується Міністерством економіки і передається до Міністерства інфраструктури та Розпорядження Уряду №245-р від 25.03.2022, що передбачає план невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію.

    Під час спілкування з аспірантами пані Анна відмінила, що «З початку війни 800 підприємств було релоковано з небезпечних регіонів за підтримки держави. На сьогодні 623 підприємства вже працюють на новому місці. Для ще 239 здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування. Понад 650 підприємств, які планували релокувати свої виробничі потужності, відмовились від переміщення у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані. Окрім того, нині деякі підприємства повертаються на попередні місця роботи у зв'язку з покращенням там безпекової ситуації, зокрема, в Харківську, Чернігівську та Сумську область. 44 підприємства вже повернулись».

    На завершення свого виступу лектор зазначила, що Уряд продовжує надавати підтримку підприємствам, які вирішили релокуватись, адже їх перевезення в безпечніші регіони - це збереження робочих місць, збереження динаміки сплати податків, збереження активності бізнесу, який є драйвером відбудови і сильним гравцем на економічному фронті.
    Тема зустрічі викликала жваву дискусію серед аспірантів, оскільки є актуальною та висвітлює велику кількість проблемних питань з якими стикнувся український бізнес після повномасштабного вторгнення.
 
Зоя Тітенко,
доцент кафедри фінансів

 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook