КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ДЛЯ СТУДЕНТІВ – ЦЕ НЕ ПРОСТО ГОДИНА, ЦЕ МИТТЄВОСТІ ПРИЄМНОГО СПІЛКУВАННЯ

9 березня 2023, 13:20

    Говорять, що студентські роки – це найкращий період у житті кожної людини. І як тут не погодитись? Адже це перший крок у доросле життя, це нові враження, знайомства, друзі, інтереси, досвід. Навчання в університеті – це той час, упродовж якого студенти набираються знань і умінь, пізнають ази майбутньої професії й наукової роботи, долають виклики і негаразди на шляху до дорослого життя. А допомогають їм у цьому і батьки, і викладачі, і, звісно, куратори академічних груп. 2 березня 2023 року Аліна Макаренко – старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, куратор 1 групи, 2 курсу зустрілася зі своїми студентами в онлайн режимі.

    На порядку денному зустрічі звісно наш навчальний фронт, стан здоров’я та самопочуття учасників навчального процесу, правила поведінки під час оголошення сигналу «Повітряна тривога». Життя в умовах воєнного часу складне й непередбачуване і вимагає знань з безпеки поведінки і є життєво необхідною компонентою. Тому важливо студентам постійно нагадувати про правила поведінки під час воєнних дій. Куратор також наголосила на обов’язковому відвідуванні занять із своєчасним виконанням завдань з навчальних дисциплін та проінформувала студентів про проведення на факультеті 77-ї міжнародної науково-практичної конференції вчених, аспірантів і студентів «Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище – виробництво продукції – екологічні проблеми». Куратор запропонувала студентам провести науковий пошук щодо написання тез доповідей на актуальні теми рибогосподарської галузі і прийняти участь у конференції.

    Але робота куратора полягає не лише в проведенні організаційно-виховних годин, а також в організації системи відносин через різноманітні види виховної діяльності академічної групи. Під час війни важливим інструментом для сучасної освіти і виховання є ефективне навчальне відео. А що більше може зацікавити студентів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» як нова інформація про життєдіяльність риб. Риби живуть практично в усіх водоймах нашої планети – від безкрайніх океанів до невеликих струмочків. Їх налічується близько 30 тис. видів, і вчені постійно відкривають нові, раніше невідомі людям. Це дійсно вражаючі обєкти, і ось 20 дивовижних фактів про риб, яких ви, ймовірно, раніше не знали.

     1. До складу губної помади входять компоненти з риб'ячої луски. Вони надають помаді неповторний блиск.

     2. Серед всіх різновидів риб, тільки акули мають очні повіки.

       3. Велика частина риб здатна розрізняти кольори і використовувати це вміння для камуфляжу або захисту власної території, деякі риби можуть бачити поляризовані й ультрафіолетові промені.

     4. А деякі види вугрів можуть плавати хвостом вперед.

      5. Найшвидшою вважається риба-парусник, яка розвиває швидкість до 100 км/год і їй без проблем вдалося б обігнати більшість тварин.

      6. Риба анабас вміє чудово ковзати по деревах.

     7. У електричного ската в 4 рази більше смакових рецепторів, ніж у людини. А ти не знаєш скільки їх у людини? У нашому організмі є близько 8 тисяч смакових рецепторів.

      8. Найбільші очі в гігантського кальмара. Кожне око має діаметр 40 см і містить понад 1 млрд. світлочутливих клітин. Це приблизно в 100 разів більше ніж око людини! Але кальмари бачать усе тільки в чорно-білому світлі, так що заздрити їм явно не варто. А буває, що в кальмарів очі різного розміру.

     9. А електричний вугор, як і електричний скат, може за частки секунди вбити людину одним дотиком.

     10. Римляни і греки думали, що скати володіють незвичайною енергією, оскільки в ті часи люди не мали уявлення про електрику. У давнину вважалося, що скат – це лікувальна риба, і їх використовували для проведення сеансів шокової терапії. Якщо людина страждає від головних болів, йому на голову одягали цю рибу.

    11. Карликова пандака – найменша прісноводна рибка, мешканка озер на Філіппінах. Вона практично прозора. Самці цього виду риб важать 5 мг і завдовжки – 7-10 мм.

     12. Найбільша прісноводна риба – сом. Масса найбільшого екземпляра – 336 кг, довжина – 4,5 м.

      13. Найстаріший рибальський гачок, знайдений археологами, був зроблений близько 42 000 р. тому.

     14. Найдревніша риба на Землі – латимерія.

      15. Найбільша риба у світі, хоча чому у світі – на землі, якщо вже бути точним, це гігантська китова акула – 20 метрів завдовжки з масою 34 т.

      16. Однією з найбільш флегматичних риб є гренландська полярна акула. Її швидкість під час плавання не перевищує 2 км/год.

      17. У період розмноження одна тріска здатна відкласти більше 5 млн. ікринок, а короп звичайний від 600 тис. до понад 1,5 млн. ікринок.

     18. Найповільнішою рибою є морський коник, який плаває у воді тільки у вертикальному положенні.

     19. Найбільш отруйною рибою на планеті вважається риба-камінь, найчастіше зустрічається біля берегів тропічних морів Тихого й Індійського океанів

    20. Вік риби можна визначити по кільцям на її лусці. З роками кількість луски у риби не збільшується, вона разом з рибою збільшується в розмірах.

    На закінчення кураторської години усім побажали міцного здоров’я та мирного неба над головою і низько схилили голови за можливість навчатися у воєнний час перед захисниками і захисницями, що зараз боронять нашу рідну землю.

Українці, все буде Україна!

Куратор 2 курсу1 групи,
старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології
Аліна МАКАРЕНКО

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook