Аcпіранти 3 року навчання діляться науковим досвідом зі своїми колегами 1 року навчання

6 березня 2023 року
       Кафедра фінансів НУБіП України приділяє значну увагу роботі з аспірантами і докторантами.
     3 березня 2023 року на кафедрі фінансів доктором економічних наук, доцентом кафедри Лемішко О.О., було проведено комбіноване заняття для аспірантів 1-го року навчання на тему: «Діагностика діяльності корпорацій в умовах фінансової нестабільності», в межах тематики дисципліни «Корпоративні фінанси». Аспірантам було запропоновано виконати діагностику фінансового стану провідних компаній аграрного сектору України, а саме Kernel-Treyd та ПрАТ «МХП». Kernel-Treyd – провідний у світі та найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії, яку  експортує більш ніж у 80 країн світу, а з 2007 року акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі (WSE). ПрАТ «МХП» - провідний виробник м'яса птиці в Європі та один з найбільших виробників зерна в Україні зі значним потенціалом зростання, впроваджує політику корпоративної соціальної відповідальності.

   Лемішко О.О. докладно представила аспірантам теоретико-методологічні засади, методичні та концептуальні підходи щодо проведення діагностики фінансової діяльності корпорацій. Також лектором було означено комплекс факторів, принципів, особливостей та важелів забезпечення аналітичного дослідження фінансової діяльності корпорацій в умовах фінансової нестабільності мікро- та макросередовища. Акцентовано увагу, що інформаційним базисом для проведення фінансової діагностики є публічна фінансова звітність корпорацій. Лектором також було докладно означено фінансовий інструментарій оцінки результатів діяльності корпорацій.
    Для спільного доступу всіх аспірантів в режимі реального часу до даних публічної фінансової звітності Kernel-Treyd та ПрАТ «МХП» було використано файловий хостинг OneDrive. Також для розрахунків було використано програму для роботи з електроними таблицями - MS Excel. На основі відповідних розрахунків було проведено комплексний аналіз фінансової діяльності Kernel-Treyd та ПрАТ «МХП» за період 2017 – 2021 роки, обґрунтовано причини, що спонукали до виникнення тієї або іншої ситуації (макро- та мікро рівні).
   Активну участь у проведенні заняття прийняв аспірант кафедри фінансів 3-го року навчання – Руслан Воробей. Апробація наукових досліджень аспіранта підтверджено публікацією у наукометричній базі Scopus: "Determinants of Ukrainian agro-industrial companies` stock price movemevts", а також у науковому фаховому виданні України: "Теоретичні підходи до визначення економічних категорій "капітал" та "капіталізація"". Відповідно, виходячи зі свого наукового і практичного досвіду, Руслан Воробей, що використання методів економічної діагностики у практиці господарювання корпорацій є вельми доречним, і набуває особливої актуальності в умовах макро- і мікро-нестабільності та запропонував аспірантам доповнити свої аналітичні розрахунки наступними індикаторами: довгостроковим фінансовим важелем (LTD to Equity), що характеризує рівень фінансового ризику та фінансовим мультиплікатором (Equity Multiplier), що розраховується як співвідношення між середньорічною вартістю активів та власного капіталу.
    Заключним етапом заняття стало опрацювання даних, отриманих в результаті проведеної комплексної діагностики фінансового стану Kernel-Treyd та ПрАТ «МХП» та формулювання робочих гіпотез, на підставі яких будуть прийняті управлінські рішення.
   У підсумку, Лемішко О.О. рекомендувала аспірантам 1-го року навчання ознайомитися з науковими публікаціями аспірантів та викладачів кафедри фінансів НУБіП України, а також роботами сучасних учених, присвячених фінансовій діяльності корпорацій та провести систематизацію інструментарію проведення діагностики.
 

Аліна Буряк,
доцент кафедри фінансів

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook