Відкрита лекція Олени Кваско на тему «Мікроклональне розмноження як метод оздоровлення рослин»

24 лютого 2023 року

  24 лютого 2023 року пройшла відкрита лекція в.о. завідувача кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Олени Кваско з навчальної дисципліни «Біотехнологічні методи в захисті рослин», тема: «Мікроклональне розмноження як метод оздоровлення рослин». Відкрита лекція призначена для студентів 4 курсу ОС «Бакалавр», проте долучитися до онлайн зустрічі мали змогу всі охочі.

 
  На лекцію приєдналися декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, професор Юлія Коломієць, заступники декана факультету доценти Валерія Бондарь, Анна Дащенко, Оксана Сикало, Петро Дрозд та співробітники кафедри екобіотехнології та біорізноманіття доценти Оксана Лобова і Олександр Субін.

 
  В рамках проведеної лекції Олена Кваско акцентувала увагу на оздоровленні рослин та методів, що дозволяють це робити. До методів оздоровлення посадкового матеріалу від вірусної інфекції відноситься: культура апікальних меристем, термотерапія, хемотерапія та комбінації методів між собою.


  Олена Юріївна детально зупинилась та розповіла про кожен метод окремо. Метод культури апікальних меристем базується на тому, що концентрація вірусу в інфікованих клітинах зменшується в напрямку до верхівки пагона й апікальні меристеми можуть бути вільними від нього. В лекції була подана схема отримання рослин методом культури меристем, причини за якими обирають метод та приклади рослин, для яких успішно застосовано метод з метою оздоровлення.

 
  Наступний метод, що був розглянутий це термотерапія – отримання рослин, вільних від вірусів, під дією підвищених температур (найчастіше 36–42 оС). В презентації були прописані пункти від яких залежить ефективність терапії, наведені припущення, чому сьогодні механізм терапевтичного ефекту вивчений недостатньо, а також наявні способи термотерапії, їх плюси та мінуси. Якщо віруси термостабільні, зауважила Олена Кваско, потрібно шукати інші підходи, розробляти інші методи. Використовуючи метод високої ефективності оздоровлення термотерапії in vivо вдалося досягти позитивних результатів у квітково-декоративних, плодових культур, винограду. Ефективність способу звільнення від вірусів термотерапії in vitro показана для троянди, цимбідіуму – 80 %, винограду, вишні, сливи – 100 % та інших культур. Олена Юріївна підкреслила, що відомі випадки, коли терапевтичний ефект наставав при пониженій температурі.

 
  Третій метод захисту рослин від вірусів – хемотерапія. Метод базується на використанні хімічних речовин – інгібіторів вірусів. Олена Кваско пояснює, що наразі більшість переходить на так звану «зелену біотехнологію» використовуючи мінімальну кількість хімічних речовин. Проте, студенти повинні знати про речовини й препарати та рослини, для яких вони використовуються.


  Аби переконатися, що терапія для рослини обрана вірно існують методи контролю вірусної інфекції. Олена Юріївна коротко зупинилася на методах контролю, розповівши про метод електронної мікроскопії, імуноферментний аналіз та метод використання рослин-індикаторів.

 

  Олена Кваско навела приклади іноземних публікацій з дослідженнями, що підкреслюють актуальність теми та зазначила, що сучасні методи дослідження для отримання безвірусної культури поєднують комбіновані методи. Це дає позитивний результат, допомагає досить вдало вилучити вірус та задовольнити потреби людства. Вона закликала студентів пробувати різні комбінації, залучати, як нові, так і класичні методи оздоровлення рослин, адже тільки на практиці, завдяки спробам та помилкам можна знайти й розкрити нові можливості.

 
  Після проведення лекції всі присутні обговорили відкриту лекцію, вказали на те, що лекція прочитана на високому науковому й методичному рівні, інформація подана цікаво, з прикладами та залученням сучасних елементів подачі, в тому числі презентація була якісною та змістовною.

Наталія Батрак
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook