Викладачі кафедри фінансів відвідали ІІІ щорічний форум з агроекології «АПК-2023: війна, євроінтеграція і кліматичні виклики, якість життя»

24 лютого 2023, 10:03
    23 лютого 2023 р. відбувся ІІІ щорічний форум з агроекології «АПК-2023: війна, євроінтеграція і кліматичні виклики, якість життя», який традиційно відвідали викладачі кафедри фінансів, завідувач кафедри професор Давиденко Н.М., к.е.н., доцент Буряк А.В., к.е.н., доцент Скрипник Г.О., к.е.н., доцент Тітенко З.М. при активній участі аспірантів кафедри.

   Організаторами форуму виступили Асоціація професіоналів довкілля ПАЕУ та Офіс сталих рішень спільно з ТПП України за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Асоціація ОТГ, ЕВА, UA Віо, компаній «ГАЛСАГРО», «АСТАРТА», «VITAGRO», «KERNEL», GOODWALEY.
     Учасників форму привітала Людмила Циганок, президентка Асоціації професіоналів довкілля ПАЕУ, організаторка заходу. До вітального слова учасників форуму приєдналась Марина Денисюк, Офіс підтримки реформ при КМУ, керівник команди з напряму Координація розробки та впровадження плану відновлення і модернізації України, поділилась планами те перспективними проектами на 2023, побажала учасникам заходу плідноі праці та ефективних рішень.
     Захід зібрав понад 300 учасників. На пленарному засіданні експерти окреслили головні вектори дискусії, охарактеризували виклики що виникли протягом 2022 року, спричинені війною, щодо проблем екології землекористування, забрудненості водних та земельних ресурсів, загроз сталого розвитку господарювання агросектору та територіальних громад в тому числі прикордонних територій. Також висока актуальність підкреслена проблематиці евроінтеграційних процесів, енергоефективності, декарбонізації, глобальним кліматичним ризикам.
      Перша секція форуму була спрямована на макро рівень інтеграційних процесів Європейського та світового рівнів.
   Владислав Дудар, офіцер відділу Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України детально висвітив жахливу ситуацію із забрудненням фізично і хімічно ґрунтів та водних ресурсів і підкреслив, що частина їх, що має рожевий колір взагалі залишається вибухонебезпечна і необхідно щоб кожен клаптик землі проходив процедуру сертифікації при передачі до виробничого процесу.
     Дмитро Заруба, перший заступник голови Державної екологічної інспекції окреслив напрямки яким чином вплинула війна на спектр порушень в АПК під призмою виконання екологічного законодавства.
   Ольга Трофімцева, Голова правління Асамблеї Аграрних Палат України, президент Української Агропродовольчої платформи, посол з особливих доручень МЗС звернула увагу спільноти на прямі і непрямі екологічні втрати, євроінтеграційний напрямок та виконання рамкових вимог шляхом адаптації вітчизняного законодавства в аграрній та екологічній сфері до вимог ЄС. Наголосивши на тому, що потрібно будувати кліматично орієнтовану економіку, укріпляти сильні вектори розвитку.
    Михайло Малков, голова аграрного комітету Української асоціації бізнесу і торгівлі сповістив що розробляються проекти по розмінуванню територій та стосуються сертифікації компаній що проводять послуги по розмінуванню; гуманітарну допомогу власникам домогосподарств; допомога по насінництву прикордонних територій та зон що звільнені від окупації; енергетичної допомоги і енергобезпеки переробним та харчовим об’єктам, як то хлібозаводи Чернігівщини, Харківщини та Нікопольського району.
  Сергій Поровський, голова комітету енергоефективності ПАЕУ зазначив на актуальності енергоефективних рішень в АПК, а саме переобладнанні на енергоефективні моделі, проектах кредитування, правильному підключенні до енергомереж.
   Юрій Бова, голова Тростянецької громади Сумської області, член Всеукраїнської Асоціації ОТГ поділився з основними викликами з якими стикнулись звільнені від окупації територіальні громади та прикордонного розміщення: розмінування, сертифікація земель та передача до виробничого процесу, повернення родючості ґрунтів, нестача робочого персоналу і в той же час безробіття, енергетична перебудова, програми кредитування комунальних підприємств та необхідності розробки державної програми прикордонної політики стимулювання соціально-економічного розвитку.
   Друга сесія форуму була присвячена доповідям провідних спеціалістів агрохолдингів України, які поділились досвідом господарювання у воєнний час, дотримуючись всіх екологічних вимог, впроваджуючи кращі міжнародні стандарти якості.
  Сергій Савчук, Chief Investment and Business Development Officer VITAGRO виступив з доповіддю «Децентралізована енергетика і енергоефективність: можливості для агробізнесу і довкілля у 2023 році». Висвітлюючи роботу компанії підкреслив: що виклики, з якими вони стикнулись перетворюють на можливості, а саме: напрям по енергозабезпеченню, який обрала Україна напрочуд вдалий; успішно функціонують 4 сонячні енергетичні станції; впроваджується проект по біометану; альтернативне паливо використовують їх елеватори, тваринницькі комплекси та заводи; проект по переробці кукурудзи на біоетанол тощо.
 
  
   Павло Попов, компанія «АСТАРТА», начальник відділу зі зв’язками з інвесторами та сталого розвитку розповів про досвід компанії по декарбонізації в землеробстві та навів приклад індустріально-аграрного симбіозу безвідходного виробництва.
   Марта Трофімова менеджер із сталого розвитку «КЕРНЕЛ» презентувала свою доповідь на тему «Кліматичне корпоративне управління». В своєму виступі пані Марта розповіла про проблеми з якими стикаються аграрні підприємства в результаті зміни клімату, а також розповіла про пріоритетні завдання максимізації низьковуглефодного розвитку аграрного сектору економіки України. Особливу увагу вона закцентувала на питаннях формування зрозумілих критеріїв «зеленого» фінансування сільського господарства.
 
    Питання екологізації виробництва тваринницьких галузей висвітлила Оксана Лашта, начальник відділу охорони навколишнього середовища GOODWALLEY. Вона розповіла про розвиток даного підприємства у важких умовах сьогодення. Зокрема пані Оксана зазначила, що не зважаючи на війну вони нарощують обсяги виробництва для забезпечення продовольчої безпеки країни. Дане підприємство включає 10 сучасних свиноферм із поголів’ям більше 14000 свиноматок. Спікер також відмітила, що незважаючи на проблеми з електроенергією їм вдалося забезпечити безперебійну роботу виробничих потужностей.
   Третя сесія форуму була присвячена проблемам: водна безпека і агровиробництво, анаеробне зброджування та синтез біогазу як важлива складова сталого розвитку АПК; віртуальна вода в Україні: як використати агробізнесу цей інструмент; реєстрація пестицидів і агрохімікатів в Україні; проблеми, можливості та євроінтеграція; екологічно дружній захист рослин; енергія в АПК і адаптація до змін клімату; як розрахувати вуглецевий слід в продукції при різних методах землеробства: поради і приклади; яким чином оздоровити і відновити ґрунти після бойових дій; децентралізована енергетика і енергоефективність: можливості для агробізнесу і довкілля у 2023 році; як зменшити пестицидне навантаження та кількість хімічних добрив при сучасному господарюванні; як агробізнес може використовувати дані Гідрометцентру, щоб впливати на врожайність і запобігти збиткам, які спричинюють зміни клімату.
    В рамках заключної третьої сесії виступили фахівці науковці та практики: Олексій Мясоєдов, COO, інженер-технолог Esmil Process Systems Ltd; Микола Кошик, адвокат, керуючий партнер Koshyk & Partners Law Firm; Микола Биков, національний експерт ФАО з питань ґрунтозберігаючого землеробства; Максим Бабаєв, засновник Української коаліції енергетичної свободи, координатор Українських кліматичних мереж; Іван Паламарчук, голова комітету з раціонального використання надр ПАЕУ; Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру; Петро Скрипчук, Національний Університет водного господарства та природокористування; Павло Остапенко, голова Товариства дослідників України.
 
 
 
    Розробки провідних вітчизняних та іноземних науковців-дослідників відкривають нові можливості щодо альтернативних джерел енергетики та залучення фінасування для агробізнесу у 2023 році.
    Щиру подяку висловлюємо організаторам форуму. Сподіваємось, що в найближчий час наступить Перемога ти Мир в Україні і ми будемо мати можливість брати участь в цікавих заходах в «живому» режимі, які будуть стосуватись відбудові та сталому розвитку аграрного сектору економіки України!
 
Аліна Буряк,
доцент кафедри фінансів

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook