Кафедра адміністративного менеджменту та ЗЕД активно впроваджує євроінтеграційну тематику в навчальний процес

23 лютого 2023 року
  Військове вторгнення росії в Україну рік тому дало новий потужний поштовх для європейської інтеграції нашої держави. Варто нагадати, що вже через декілька днів після початку невиправданої агресії – 28 лютого 2022 р. Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписали заявку на вступ України до Європейського Союзу і передали її до Ради ЄС. Потім, менш ніж за чотири місяці, а саме 23 червня 2022 р. на саміті ЄС було прийнято історичне рішення про надання Україні статусу країни кандидата на вступ в Європейського Союзу. Звісно це дуже важливий, але проміжний етап на шляху до набуття повноправного членства в найбільш успішному інтеграційному угрупуванні світу. Попереду на нашу державу чекає непростий процес перемовин за всіма розділами спільного доробку ЄС (acquis communautaire) на тлі подальшої адаптації українського законодавства до європейських критеріїв і проведення важливих реформ. 
  Усвідомлюючи актуальність і складність процесу інтеграції України до ЄС, Міністерство освіти і науки України відразу ініціювало вимогу щодо ширшого впровадження євроінтеграційної тематики в освітній процес, шляхом включення до освітніх програм вибіркових навчальних дисциплін. Варто зазначити, що в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на кафедрі адміністративного менеджменту та ЗЕД факультету аграрного менеджменту вже багато років викладається навчальна дисципліна «Міжнародна економічна інтеграція. Європейська інтеграція», лектором якої є к.е.н., доцент кафедри Олександр Файчук. Олександр Михайлович багато років фахово займається дослідженням питань європейської інтеграції: має ряд наукових публікацій з даної тематики у вітчизняних та зарубіжних виданнях (у т.ч. в наукометричних базах Scopus і Web of Science), є співавтором навчально-методичних видань, проходив міжнародні стажування і підвищення кваліфікації з проблем європейської економічної інтеграції, а також є членом громадської організації «Українська асоціація викладачів і дослідників європейської інтеграції».
  Тож, 21 лютого 2023 р. Олександр Файчук поділився набутим досвідом та знаннями з усіма бажаючими в рамках відкритої лекції на тему «Становлення та принципи розширення Європейського Союзу»
 
  А Ви знали, що зародження Європейського Союзу почалося після Другої світової війни? Аудиторія з цікавістю слухала, які етапи західноєвропейської інтеграції пройшли європейські країни перш ніж сформувалося одне з найбільших та найефективніших у своїй колаборації обєднання.
 
 
  Україна сьогодні має статус кандидата на вступ до ЄС, тож лектор детально розкрив етапи і критерії процедури вступу країн до Європейського Союзу. Особливу увагу, Олександр Файчук звернув на досвід євроінтеграції країн Центрально-Східної Європи, які вже вступили в ЄС (зокрема, Польщі) та Туреччини і низки Балканських країн, які вже довгий період ведуть активні переговори щодо членства. Важливим було і роз’яснення лектора позиції різних країн щодо процесу подальшого розширення ЄС, насамперед, щодо перспективи приєднання України до регіонального об’єднання. 
 
  Задля закріплення студентами пройденого матеріалу Олександр Файчук застосував інтерактивну техніку ділової гри, в якій слухачам потрібно було правильно у хронологічному порядку розставити міста Європи у відповідності до їх ролі у процесі становлення Європейського Союзу. З цим завданням третьокурсники справились на відмінно. 
 
  Студенти і викладачі кафедри підкреслили високий рівень педагогічної майстерності і важливий для сьогодення курс. У свою чергу, Олександр Файчук вірить, що його знання допоможуть сформувати у студентів новий тип світогляду, в якому чільне місце буде належати європейським цінностям: повазі до людської гідності, верховенству права, демократії, свободи та рівності! Адже, ми впевненні, що Україна обов’язково переможе ворога і невдовзі стане повноправним членом успішної європейської родини!
 

Слава Україні!

Героям Слава!

 
P.S. Електронний навчальний курс «Міжнародна економічна інтеграція. Європейська інтеграція» є сертифікованим на навчально-інформаційному порталі НУБіП України й активно використовується студентами для дистанційного навчання (https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=1398), забезпечений якісними навчально-методичними матеріалами. Навчальний посібник українською та англійською мовами «Європейська економічна інтеграція» представлено у бібліотеці університету (у т.ч. в цифровій формі – http://dglib.nubip.edu.ua:8080/bitstream/ 123456789/6227/1/Kvasha_Faychuk_Evropeyska%20economichna%20integracij.pdf). А з наступного навчального року курс увійде в перелік загальноуніверситетських вибіркових дисциплін.
  Тож, запрошуємо поглибити рівень своїх знань з європейської інтеграції!
 
 

Доцент А.А. Тюріна 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook