ДЕНЬ БОРОТЬБИ З НЕНОРМАТИВНОЮ ЛЕКСИКОЮ

3 лютого 2023 року
Сьогодні, 3 лютого, відзначають Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою.
Боярський фаховий коледж сьогодні також проводить день під гаслом «Боярський ФК – територія без ненормативної лексики»
Всі країни цивілізованого світу активно борються з ненормативною лексикою. Викорінення нецензурних виразів підвищує престиж будь-якої країни. Ідея свята полягає у необхідності виховання культури спілкування та зменшення використання злослів'я.
Ненормативна лексика це мова, яку представники культури вважають вкрай неввічливою, грубою і образливою.

Нецензурна лайка в нашому житті негативно впливає на мпілкування між людьми. У побуті ми всі висловлюємося з різним ступенем «красномовства», а фраза «ми матом не лаємося, ми ним розмовляємо» стала жартом, в якому, безумовно, є велика частка правди. Лайливі слова виражають емоції або агресивне ставлення людини до чогось чи когось. Лихослів’я існує з давніх-давен у багатьох народів. Словесна агресія – це, по суті, замінник фізичної агресії. Тому кажуть, що перша людина, яка метнула лайливе слово замість каменя, була творцем цивілізації.
Шалений ритм життя накладає відбиток на все. Останніми роками люди, поспішаючи, не завжди звертають увагу на тон розмови і слова, що вживають. Майже не дивуємося, коли по телебаченню або з театральної сцени чи трибуни Верховної Ради злітають «перли», які дітям слухати не дозволяють. Але вони чують. Повторюють, як папуги. Прислухайтеся до розмови учнів школи чи студентського братства, як кажуть «Вуха в’януть». Хоч як прикро, та стало звичним, що хлопці з дівчатами розмовляють, вживаючи нецензурну лексику. Суспільство дозволило опустити культурну планку. А мова, як відомо, обличчя людини.
Статистичні дані свідчать, що дев’ять із десяти жителів України знають ненормативну лексику. Мабуть, ми дійшли до тієї межі, коли безкультур’я стає нормою поведінки, а отже, й сприймається частиною суспільства як звичне явище.
Лайка, що стала невід'ємною частиною спілкування різних верств населення – це скверна, якої потрібно соромитися, тому кожний громадянин України, кожна людина повинна прагнути до того, щоб очистити від цієї скверни як власну мову, так і мову в цілому.
Давайте постараємося не тільки сьогодні, але й усі інші дні у році вживати якнайменше поганих слів!
 
 
Наталія СИДОРКО, методист
Аліна КРАВЦОВА, викладач

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook