Євген Маланюк – самобутній митець української літератури

1 лютого 2023 року

«Імператор» залізних строф

Співець «абстрактів і контрастів»

Поет чорного песимізму

Апостол кривавих шляхів

1 лютого народився Євген Филимонович Маланюк – визначний поет і літературознавець, культуролог й автор мистецьких есе та історичних розвідок, палкий патріот України й гуманіст.

Його творчість справляла велике враження не тільки на митців «празької школи», а й на всю українську лірику XX ст.

Творчість Євгена Маланюка зацікавила і здобувачів освіти Боярського фахового коледжу. Вони не лише прочитали його твори, а й занурилися у глибину ідей Є.Маланюка, зуміли побачили у рядках поета-воїна демонстрацією любові до України. Цікаві факти про митця та його творчість студенти коледжу презентували у своїх творчих роботах.

Варто зазначити, що книги поезій та прози Євгена Маланюка друкувалися в Польщі, Чехословаччині, Німеччині, Франції, США, Канаді. Його твори перекладалися багатьма мовами: німецькою, чеською, польською, французькою, англійською. До останнього часу ім’я Євгена Филимоновича Маланюка було невідомим лише в Україні. Але крига скресла. Прийшов час, у який так свято вірив поет. Для нього він жив і творив.

Співець Степової Еллади Євген Маланюк усе ж повернувся в Україну, про яку марив на чужині і вірним сином якої завжди був. Повернувся назвами вулиць і шкіл, повернувся пам’ятником, що височіє на центральній площі в Новоархангельську (нині — Кіровоградська область), на його батьківщині, повернувся своїми творами, які дають нашим серцям і розуму непересічну естетичну насолоду, збагачуючи наші душі.

 

Наталія СІДОРОВА, викладач


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook