Для отримання щедрих врожаїв час подумати про біологічний метод захисту рослин

27 січня 2023 року
Біологічний метод захисту рослин ґрунтується на використанні живих організмів проти шкідників, збудників хвороб і бур'янів.
На сьогодні прямою альтернативою хімічного методу є біологічний захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, застосування якого з кожним днем стає все більше актуальним. Практична зацікавленість біологічним методом зумовлена тим, що він безпечний для людини і довкілля. Адже складові біологічного захисту не забруднюють навколишнє середовище, є високо селективними. Саме тому у розвинених країнах біологічний захист рослин є екологічно безпечною і пріоритетною формою боротьби зі шкідливими організмами.
Застосування біологічного методу захисту рослин є особливо актуальним і одним із важливих напрямів переходу до органічного та екологічного землеробства України, адже зараз під час воєнних дій українські землі дуже забруднені різними шкідливими речовинами. Він ґрунтується на використанні живих організмів проти шкідників, збудників хвороб і бур'янів.
І не дивно, що у світі екологічно чиста, органічна продукція є дорожчою, ніж виготовлена за сучасними технологіями.
Препарати біологічного синтезу розділяють на такі види:
Біологічні фунгіциди – це препарати живих організмів, що використовуються від хвороб сільськогосподарських культур.
Біологічні інсектициди та акарициди – це вузькоспеціалізовані мікроорганізми направленої дії, призначені для боротьби з імаго і личинками комах, кліщів. Вони застосовуються для боротьби з такими шкідниками як: колорадський жук, капустяною совкою, вогнівкою, яблуневою плодожеркою та ін. Ці препарати абсолютно безпечні для бджіл.
Біологічні добрива це специфічні ґрунтові мікроорганізми, які разом з синтезованими біологічно-активними речовинами, застосовуються для забезпечення культури доступними формами азоту, фосфору та калію, а також стимуляції їх росту і розвитку, збільшення урожайності та покращення якості продукції.
Біопрепарати, які в переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволені до використання в Україні на овочах:
Актоверм, КЕ: картопля – колорадський жук; огірки (в умовах закритого ґрунту – павутинний кліщ;
Бітоксибацилін-БТУ(інсектицид): огірки закритого ґрунту – кліщі; огірки відкритого ґрунту – баштанна попелиця;
Ентоцид (Метаризін):овочеві культури, картопля – личинки травневого хруща;
Фітолавін, РК: томати закритого та відкритого ґрунту – бактеріальний серцевинний некроз, бактеріальний рак, м’яка бактеріальна гниль, кореневі гнилі, альтернаріоз;
ФітоДоктор (Спорофіт):томати – фітофтороз;
Фітоцид :овочеві культури – підвищення врожайності захист від хвороб;
Біопрепарати, які в переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволені до використання в Україні в садах:
Бізар, Гаупсин: яблуння – захист проти хвороб, підвищення імунітету;
МедексТвін: яблуння, груша, персик – для боротьби з яблуневою та східною плодожеркою;
Отже, біологічний метод є основним стратегічним екологічно безпечним методом захисту сільськогосподарських культур від шкодочинних об’єктів, рівень розвитку якого визначає ступінь продовольчої безпеки держави, якість харчування населення та здоров’я нації. На жаль, біологічні методи захисту рослин у нашій країні не перебувають на етапі стрімкого розвитку, тому їх потрібно впроваджувати, адже за ними – майбутнє.
 

               Надія СТОРОЖЕНКО, викладач агрономічних дисциплін


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook