Україна цифрова: Забезпечення академічної успішності під час кризи (проєкт DAAD)

15 лютого 2023 року

 

0Загарбницька війна проти України має руйнівний вплив на вищі навчальні заклади та систему науки України. Багато викладачів, дослідників і студентів змушені були покинути країну або переїхати у більш безпечні регіони. Будівлі та інфраструктура в найбільш охоплених бойовими діями містах і районах були пошкоджені або зруйновані. Незважаючи на війну, українські вищі навчальні заклади намагаються сприяти створенню віртуальних навчальних курів і програм. Український парламент ухвалив відповідні закони щодо впровадження та підтримки віртуального навчання. Однак багато викладачів більше не доступні, тому що виїхали або приєдналися до збройних сил. Таким чином, багато курсів не можуть викладатися повністю, це означає, що студенти не можуть якісно завершити навчання. У мирний час, цифровізація також сприяє інтернаціоналізації українських вищих навчальних закладів та їх інтеграції в європейський простір вищої освіти та досліджень. Крім того, це був невід’ємний компонент реформи вищої освіти в Україні до початку війни.

Проєкт «Digitalization of Ukrainian Higher Education Institution (DAAD Project)» ставить за мету підтримати українські вищі навчальні заклади у створенні, впровадженні та популяризації своїх віртуальних курсів. Отже, українські студенти мають перспективу завершити навчання, незважаючи на обмеження, спричинені війною. Водночас німецькі вищі навчальні заклади пропонують віртуальну платформу для українських студентів-біженців, щоб вони могли віртуально продовжити та завершити своє поточне навчання в Україні.

Залучення українських науковців/дослідників та викладачів вищих навчальних закладів, які перебувають у Німеччині чи інших європейських країнах, дає їм змогу продовжувати викладати віртуально у рідних закладах. Тому уроки можуть проводитися і з-за кордону національною мовою.

Крім усього іншого, цей проект підтримує та створює тривалі зв’язки, які мають фундаментальне значення для відбудови та майбутньої німецько-української співпраці між вищими навчальними закладами.

З цією метою Національний університет біоресурсів і природокористування України став учасником міжнародного проєкту «Digitalization of Ukrainian Higher Education Institution (DAAD Project)», який організований Університетом прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф в Німеччині (University of Applied Sciences Weihenstephan-Triesdorf, Germany). Цей проєкт покликаний на отримання досвіду у підвищенні цифрової компетентності всіх учасників освітнього процесу, зокрема під час навчання, комукації між викладачами та студентами, впровадженні нових телекомунікаційних мереж в університеті. Керівником проєкту є проректор Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорфу, професор, доктор Ральф Шлаудерер. Відомо, що переможцями проєкту DAAD стали Університет прикладних наук Вайнштефан-Трієздорф, НУБіП України, Миколаївський НАУ, Сумський НАУ, НУВГП та Вінницький НАУ.

Наш коледж відгукнувся на запрошення декана факультету інформаційних технологій Олени Григорівни Глазунової взяти участь у цьому проекті. 13 лютого 2023 року відбулась перша зустріч в рамках даного проекту.

12

До учасників звернувся Ральф Шлаудерер, який представив Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорфу. Йому допомагала Лариса Калачевська, професор, доктор Сумського НАУ. Далі була представлена команда DAAD, до складу якої входять колеги з Німеччини, Великобританії та України.

3456

Основними цілями проєкту є:

Ціль 1. Розширення та використання інноваційних цифрових рішень, особливо для викладання та управління університетами.

Ціль 2. Інтернаціоналізація українських та німецьких закладів вищої освіти стає більш ефективною, інноваційною та сталою завдяки обміну та передачі ноу-хау у використанні цифрових методів у дослідженнях, викладанні та управлінні.

Ціль 3. Модернізація та спільний розвиток консультаційних та сервісних пропозицій.

Ціль 4. Компетенції та структурні рамкові умови для подальшої цифровізації українських вищих навчальних закладів-учасників є доступними і можуть бути використані для розробки подальших цифрових навчальних програм.

Ціль 5. Створення регіональних навчальних та дослідницьких мереж між німецькими та українськими університетами.

Тому плановано впродовж 2023 року провести низку заходів спрямованих на виконання цих цілей.

За результатами зустрічі, кожен представник університетів-партнерів та коледжів-партнерів продемонстрували готовність долучитись до цього Проєкту.

Сергій Штогрин,
старший викладач. 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook