Аспіранти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук на шляху професійного зростання

1 лютого 2023 року

1 лютого 2023 р. професорсько-викладацький склад кафедри міжнародних відносин і суспільних наук разом зі студентами та аспірантами кафедри прослухали чергову відкриту онлайн-лекцію доктора історичних наук, професора Чорноморського Національного університету імені Петра Могили Юрія Котляра за темою «Синергетичний метод у дослідженні Українського державотворення: європейський досвід». Курс відкритих лекцій реалізується в межах міжнародного проєкту Erasmus+ за напрямком Jean Monnet Module «Implementation of European values as a basis of democracy in Ukraine».

          

Зміст лекції та авторський підхід дослідника до піднятої проблематики викликав цікавість у слухачів та спровокував жваву дискусію, до якої долучилися й аспіранти нашої кафедри.

          

Також аспіранти поділилися й власними враженнями від почутого. Так, зокрема, Євгенія Шевцова, аспірантка другого року навчання, відзначила, що одне із ключових завдань сучасного дослідника – пошук закономірностей історичного розвитку; законів, яким підпорядковується історія всього людства й окремих держав. На лекції нам запропонували новий підхід до розгляду історії української державності за використанням синергетичного методу. Так, дати і цифри в очах дослідника припиняють бути хаотичними та випадковими, а починають складати певну систему, що має свою закономірність. Метод корисний і тим, що може бути використаний стосовно будь-якого історичного періоду чи проблематики. У своїй дисертаційній роботі я також спробую використати подібну методику, щоб більш ґрунтовно і всеохоплююче дослідити тематику.
Андрій Сорокін, аспірант третього року навчання, у свою чергу відмітив, що сьогоднішня лекція була цікавою в контексті нестандартного методологічного підходу до періодизації та характеристики історії української державності. Зміст лекції спонукає до виявлення закономірностей між різними історичними датами та глибшого вивчення особливостей сприйняття державотворчих процесів в Україні їхніми учасниками, що стосується й місцевих владних та самоврядних органів I пол. 1990-х рр., зокрема Київської міської Ради народних депутатів I (XXI) скликання.

          

Чекатимемо наступної зустрічі та сподіватимемося, що вона буде не менш цікавою та плідною!

 

 

 

Людмила Лановюк,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук;
Андрій Сорокін та Євгенія Шевцова,
аспіранти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook