Майбутні перекладачі з німецької мови поділились враженнями від участі у програмі академічної мобільності Erasmus+

31 січня 2023 року
  У травні цього року чотири студентки, які навчаються за програмою «Німецька мова та друга іноземна», успішно пройшли конкурсний відбір для участі у програмі академічної мобільності Erasmus+ і протягом семестру навчались в університеті Пардубіце (Чехія). Про свої враження й набутий досвід розповідають Олександра Бутрій, Анастасія Підгайко, Анастасія Кива і Дар’я Хомич.
 
  • Чому Ви вирішили взяти участь у проєкті Erasmus+?

Анастасія Кива: Для мене, як для філолога, це була чудова можливість відточити свої навички володіння німецькою та англійською мовами. Також дуже було цікаво дізнатись більше про навчання за кордоном, чи є якісь відмінності в порівнянні з українською освітньою програмою.
Олександра Бутрій: Тому що це можливість отримати досвід життя і освіти закордоном, покращити свої знання.
Анастасія Підгайко: Я вирішила взяти участь у програмі тому, що ще із першого курсу навчання хотіла поїхати навчатися за цією програмою за кордон для обміну досвідом та набуття нових умінь і навичок.
Дар’я Хомич: Мені цікаво було ознайомитися з європейською освітою. Також це є крутою можливістю попрактикути свої знання іноземних мов, поспілкуватися з іншими студентами-іноземцями і більше дізнатися про культуру іншої країни.
 
  • Що Вам найбільше сподобалось під час навчання в університеті Пардубіце?

Олександра Бутрій: Навчання, соціальне життя, гуртожиток теж був чудовим. Усім задоволена!
Анастасія Підгайко: Університет мені сподобався більше, ніж я очікувала. Він має чудові корпуси й аудиторії для навчання, усі розташовані поруч. Викладачі дуже приємні люди, професіонали своєї справи. Лояльно ставляться до студентів, з розумінням ставляться до того, що ти іноземний студент, але ніякої нерівності по відношенню до студентів. Завжди готові тобі допомогти і навіть пояснити те, що ти не зрозумів за межами часу занять.
Дар’я Хомич: Найбільше мені сподобалось, що викладачі завжди намагалися знайти підхід до кожного студента і пояснити матеріал доступно. Вони були лояльні до нас і розуміли, через які труднощі ми можемо проходити.
Анастасія Кива: Що мені більше всього сподобалось під час навчання в університеті Пардубіце, так це ставлення викладачів та їхня толерантність і готовність допомогти тобі.

  

  • Чи відчували Ви труднощі під час навчання у партнерському університеті? Якщо так, то які?

Анастасія Кива: Я не можу сказати, що мені було зовсім складно. В деяких моментах, звісно, були незначні труднощі, але я завжди могла звернутися до викладачів, щоб мені пояснили. Або ходила до бібліотеки за додатковим матеріалом. До речі, бібліотека в університеті Пардубіце чудова; там дуже хороша атмосфера для навчання, якщо вдома вам складно змусити себе займатись.
Олександра Бутрій: Ні, не відчувала.
Анастасія Підгайко: Особливих труднощів я на собі не відчула. Лише потрібно було звикнути, що усе навчання проходить іноземною мовою, і підходи до навчання можуть трохи відрізнятися. Але для мене найскладнішим було розібратися, як працює сайт університету і створити свій особистий електронний кабінет, де в подальшому знаходиться вся інформація щодо навчання і проживання в гуртожитку.
Дар’я Хомич: Труднощі були лише спочатку, коли ти розумієш, що приїхав в іншу країну. Ти весь час маєш думати не на своїй рідній мові, тобі страшно контактувати з людьми, але з часом ти видихаєш та розумієш, що не все так страшно і всі відкриті до спілкування. Якщо ти забув якесь слово, тобі допоможуть його згадати. І коли пірнаєш в цю рутину, тобі це починає приносити задоволення, і стрес відступає на другий план.
  
  • Які переваги надає проєкт Erasmus+, у якому Ви взяли участь?

Анастасія Підгайко: Проєкт Erasmus+ допомагає розширити кругозір студента, побути у міжнародному середовищі та знайти нових друзів. Участь у програмі обміну Erasmus+ часто є перевагою під час пошуку роботи. Важливо, що під час навчання практикуються іноземні мови.
Анастасія Кива: Саме для мене – це комунікація з іншими країнами, якщо можна так сказати. Тому що я познайомилась з багатьма студентами з різних країн, дізналася про їхню культуру, традиції. Відкрила для себе багато нового.
Олександра Бутрій: Можливість життя і навчання в іншомовному середовищі, пізнання різних культур і життя в Єропі.
Дар’я Хомич: Переваг насправді дуже багато. Можна вдосконалити мовні знання, покращити свої навички перекладу, спробувати європейську освіту та познайомитися з багатьма людьми дуже різних культур та країн. Також Erasmus влаштовує дуже багато крутих івентів та подорожей, де ти точно зможеш знайти нових друзів та подивитися на Чехію іншими очима.
 
  • Ваші загальні враження від університету і викладачів.

Анастасія Кива: Моє загальне враження від університету і викладачів дуже позитивне, це гарний досвід як для філолога, так і для студента
Олександра Бутрій: Все чудово. Викладачі лояльні, йдуть на зустріч, шукають підхід.
Анастасія Підгайко: Найбільше сподобалося, що для студентів, які приїхали за програмою Erasmus, ще до початку навчального процесу і під час нього були організовані різні заходи, зустрічі, міні-подорожі для кращої орієнтації як в університеті, так і в місті. А також підтримка і допомога наставників в університеті, до яких можна було звертатися з будь-яким питанням і не соромитися цього. Цікавими і доступними були методи викладання різних дисциплін. Ще сподобалося те, що ти сам обираєш дисципліни, які будеш вивчати.
Дар’я Хомич: Як я вже казала раніше, викладачі легко ідуть на контакт, вони привітні й компетентні. Університет сучасний і добре оснащений.

 

  • Найголовніше, чому Ви особисто навчились під час перебування в університеті Пардубіце?

Анастасія Підгайко: Особисто я подолала повністю мовний бар’єр, і це вважаю найбільшим досягненням. До того ж, я отримала нові знання, які буду використовувати в майбутньому. А ще спілкування з іноземними студентами розширило мій кругозір про культуру та звичаї їхніх країн та іншу ментальність.
Анастасія Кива: За час перебування в університеті Пардубіце я особисто навчилась не боятися говорити, підтягнула знання мов, а також зрозуміла, що спілкуватись з іноземцями не так страшно.
Олександра Бутрій: Швидко пристосовуватись до нового середовища.
Дар’я Хомич: В Пардубіце я навчилася з легкістю проживати стресові ситуації, не боятися іноземної мови, бути відкритою до людей та насолоджуватися можливістю, яку надав мені НУБіП.
 
  • Які поради Ви можете дати іншим студентам?

Анастасія Підгайко: Якщо є така можливість, як програма обміну Erasmus+, треба брати участь не вагаючись. Ви отримаєте задоволення і користь від цього. Треба не боятися виходити із зони комфорту, їхати за кордон і практикувати мови, дізнаватися щось нове.
Олександра Бутрій: Використовувати будь-які шанси взяти участь у міжнародній мобільності.
Анастасія Кива: Не боятися говорити. Говорити, говорити і ще раз говорити. Навіть з помилками, тебе все одно зрозуміють, але для тебе це практика, і згодом ти вже не будеш повторювати початкових помилок. Не боятися запитувати, перепитувати, якщо щось не зрозумів, бо ти навчаєшся. Навчання це не тільки нудне зубріння граматики та словникового запасу, але й цікаві дискусії, нові досягнення, вдосконалення навичок та розуміння життєвих цінностей.
Дар’я Хомич: Насамперед, не боятися пробувати щось нове та не втрачати можливості, які надає нам наш університет. Місцями буває складно, але без труднощів ми не зможемо стати кваліфікованими та стресостійкими фахівцями.
 
 
Світлана Амеліна,
завідувач кафедри іноземної філології і перекладу

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook