Голокост: пам’ятаємо, не забудемо!

27 січня 2023 року

  Голокост. Велика трагедія та утрата для світу. Цим терміном називають винищення нацистами поляків, циган, а зокрема найбільше євреїв. Вони не просто вбивали, а знущались, катували та проводили досліди над євреями. Для проведення тортур і страти нацисти будували концентраційні табори, найвідомішим з яких вважається Освенцим. Нацистська расова політика базувалась на дискримінаційних заходах, що з часом переросли у масові страти.
  На території України євреїв знищували таким чином, що заганяли в гетто, а з часом могли відіслати до місць масових знищень – газових камер. Також частина єврейського населення загинуло від куль нацистів. У перші десять днів серпня 1941 року угорська влада депортувала близько 18 000 євреїв із Закарпаття в окуповану німцями Україну. Нацисти змусили їх іти маршем від Коломиї до Кам’янець-Подільського. 23 600 переселенців разом із місцевими жителями були розстріляні протягом чотирьох днів. Це вбивство стало взірцем для наступних злочинних акцій. В додачу до цього, того ж місяця відбувся масовий розстріл німецькими військовими євреїв у м. Кам’янець-Подільський, де на початок війни там мешкало 10 000 євреїв.
   Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Із вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади. Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на території нашої країни. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином проти всього людства.


  Можна провести паралелі між тим, що відбувалося в ті роки і зараз. Порівняти, як нацисти винищували євреїв, а росіяни - українців. Ті ж самі масові розстріли невинних людей, катівні та терор. Той самий нацизм, але зі сторони росії. Всім нам варто пам’ятати про перебіг подій історії, щоб більше не повторювати помилок минулих поколінь і варто не забувати жертв тих часів.
  Студенти факультету захисту рослин, біотехнології та екології, як і багато інших людей нашої країни, пам'ятають про цю трагедію. Для нас всіх це рана, яка не загоюється, людство буде завжди пам'ятати про жертви, які принесла Друга світова війна. Для вшанування пам'яті жертв Голокосту 27.01.2023 року, студентами 1-4 курсів було відвідано Бабин Яр. Студенти запалили свічки, пройшлися визначними пам'ятками такими, як пам'ятник жертвам Бабиного яру, пам'ятник розстріляним дітям, пам'ятник ромам, яких знищували, «Менора», Кришталева стіна плачу та згадали основні події трагедії.

 


  Історія важлива. Кожен її період, що несе за собою масштабні наслідки та творить нашу національну свідомість. На наших очах відбуваються події, що будуть в підручниках з історії у наступних поколінь. Таким чином, ми хочемо подати приклад студентам нашого університету та майбутнім студентам, що завжди потрібно пам’ятати, якою ціною нам дається свобода та перемога. Пам’ятаємо та не забудемо. 

Вероніка Лисик,
студентка 2 курсу 2 групи «Захист і карантин рослин»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook