День енергетика

22 грудня 2022 року

День енергетика — професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, день визнання заслуг працівників енергетичної промисловості в економічному розвитку, удосконалюванні й підтримці повсякденного життя населення.

Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика. Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

 Україна завжди посідала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором. На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі.

Найбільші електростанції розташовані на: Донеччині (Вуглегірська, Старобешівська, Миронівська, Курахівська та ін.), Придніпров’ї (Придніпровська, Криворізька), у Харківський (Зміївська), Київський (Трипільська), Івано-Франківський (Бурштинська), Львівський (Добротвірська) областях, Запоріжжі, Одесі та інші. Більшість з них виробляє і тепло (ТЕЦ).

До початку 2022 року об’єднана енергетична система (ОЕС) України працювала синхронно (паралельно) з енергетичними системами Білорусі, російської федерації, Молдови, а окрема частина, Бурштинський енергоострів, з об'єднаними енергетичними системами країн Західної, Центральної та Східної Європи, — колишнього UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity) — Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. Що дозволяло експортувати електроенергію як у східному так і західному напрямах.

Відновлювана енергетика часто дає енергію в чотирьох важливих галузях: виробництво електроенергії, нагрівання, охолодження повітря і води, транспорт і послуги електропостачання в сільській місцевості (поза мережею).

У день професійного свята висловлюємо подяку на адресу наших енергетиків та електриків, всіх працівників енергетичного комплексу, за важку, щоденну працю. Вдячні, що у випробувальний для країни час Ви ще з більшим розумінням, відповідальністю та професіоналізмом підійшли до виконання поставлених перед вами завдань. Всі без виключення – від керівного складу до електромонтерів.

Бажаємо Вам міцного здоров’я, успіхів на виробництві, радості і виконання всіх теплих надій! Ви заряджаєте енергією кожне наше свято, нехай і Ваш професійний день буде наповнений світлом, теплом і енергією наших щирих привітань! Хай буде тепло та світло у кожній оселі!!! Все буде ПЕРЕМОГА!!!

 

Аліна КРАВЦОВА, викладач

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook