Удосконалюємося, незваважаючи ні на що
Навіть в умовах воєнного стану викладач закладу вищої освіти розуміє необхідність розвитку та вдосконалення, адже це важлива складова професійної компетентності. Саме тому викладачі факультету тваринництва та водних біоресурсів та серйозно ставляться до вдосконалення своїх знань та навичок, постійно шукаючи нову інформацію, співпрацюючи з колегами з інших навчальних закладів, обмінюючись та обговорюючи результати, прогресуючи у своїй справі.
Так, з 23 по 27 травня викладачі кафедри гідробіології та іхтіології та кафедри аквакультури мали чудову можливість отримати досвід, корисний та ревалентний до нашої ролі в галузі вищої освіти, удосконалюючи свою кваліфікацію на курсах, організованих Інститутом біології тварин НААН України (м. Львів).
Протягом тижня викладачі зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» слухали ряд прекрасних доповідей на цікаві та актуальні теми, мали змогу взяти активну участь в їх обговорені.
Так, Микола Шаран розповів про етику та біоетику при проведені наукових досліджень на тваринах. Це важлива тематика для наших викладачів, наукова діяльність яких тою чи іншою мірою пов’язана із живими організмами. За сьогоднішнього рівня розвитку суспільства і науки, наукова спільнота не може допустити проведення експериментів на піддослідних тваринах без дотримання принципів біоетики, з чим ми абсолютно солідарні, доповів Микола Шаран. Розуміння емоцій тварин та їх концепції свободи формує межі моралі та особистої відповідальності, в першу чергу у науковця.
Старший науковий співробітник лабораторії імунології Інституту біології тварин Костянтин Смолянінов провів цікаву доповідь про користь омега-3 жирних кислот рибного походження. Така тема являється доволі актуальною, оскільки зараз у світі багато говорять про користь цих незамінних амінокислот та про рибу, як єдине доступне для людства джерело їх отримання.
Ми безпосередньо дотичні до питання аквакультури, розуміємо всю його користь для людського організму та необхідність підготовки висококваліфікованих спеціалістів, що у майбутньому забезпечуватимуть населення продукцією аквакультури – джерелом омега-3 жирних кислот рибного походження.
Учасники онлайн-курсів підвищення кваліфікації висловлюють щиру подяку організаторам за високопрофесійні курси та раді будуть відвідати за можливості курсі в очному форматі, запрошення на які отримали під час відкриття. Отриманий досвід на курсах – це не лише потреба чи вимога вищої освіти або навчального закладу, а в першу чергу, можливість задовільнити свої наукові інтереси, які дозволять мобілізувати отримані знання та досвід при викладанні дисциплін для студентів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура».