В НУБІП УКРАЇНИ УСПІШНО ЗАКІНЧИВСЯ СЕРТИФІКАЦІЙНИЙ АУДИТ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ НА ВІДПОВІДНІСТЬ ВИМОГАМ СТАНДАРТУ ISO 9001:2015.

21 грудня 2022 року

Система менеджменту якості Національного університету біоресурсів і природокористування України відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015 в сфері надання послуг у сфері освітньої та наукової діяльності. Такий висновок зробили міжнародні експерти ТОВ «МНС ГРУП» офіційного партнера TUV Rheinland на території України.
5 грудня було розпочато процедуру оцінювання відповідності системи менеджменту якості (СМЯ) базового закладу НУБіП України згідно вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2015 Система менеджменту якості. Вимоги. Аудит проводив орган із сертифікації ТОВ «МНС ГРУП» офіційний партнер TUV Rheinland на території України (єдиний), який має право здійснювати діяльність із сертифікації систем менедмженту від імені TUV Rheinland. Концерн ТЮФ Рейнланд Груп акредитований на надання послуг із сертифікації систем менеджменту Німецькою колегією з акредитації (DakkS), яка є членом Міжнародного акредитаційного форуму (IAF, International Accreditation Forum), що дає право на визнання сертифікату, виданого TUV Rheinland всіма найбільшими приватними та національними органами та колегіями органів з акредитації.
Робота почалась із вступної зустрічі із керівництвом університету. Зустріч проходила в дистанційному режимі. На нараді були присутні: Юрій Смородський, провідний аудитор; Олександр Смирнов, в.о. директора ТОВ «МНС ГРУП». Зі сторони університету - проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, начальник відділу якості освіти, маркетингу та профорієнтаційної роботи Дмитро Мотринчук, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Юлія Слива.


Протягом двох тижнів підрозділи університету надавали докази відповідності вимогам законодавства, міжнародного стандарту ISO 9001:2015 та внутрішнім процедурам і регламентуючим документам. В ході перевірки, зовнішні аудитори проводили експертне оцінювання за кожним процесом СМЯ, відповідно до положень документованих процедур, які регламентують процеси, окремо за рівнями управління: ректорат, дирекція ННІ, факультет, кафедра, дирекція НДІ.
Слід відмітити, що найбільш повно були оцінені зі сторони міжнародних експертів факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК, гуманітарно-педагогічний факультет, відділ докторантури та аспірантури, відділ кадрів, приймальна комісія та відділ охорони праці, а також відділ якості освіти, маркетингу та профорієнтаційної роботи. Вцілому були задіяні всі структурні підрозділи базового закладу НУБіП України.


На шляху до отримання міжнародного сертифікату відповідності вимогам стандарту ISO 9001:2015 в НУБіП України була сформована група внутрішніх аудиторів в кількості 26 осіб, наказ ректора від 31.10.2012р. №798. Дані особи прослухали навчальний курс «Системи менеджменту якості за стандартом ISO 9001:2015» та «Проведення внутрішніх аудитів систем менеджменту якості за стандартом ISO 19011:2018» і успішно здали екзамен. Навчання тривало з 27 по 13 жовтня та з 1 по 4 листопада 2022 року, проводилось ТОВ «КПЯ «СИСТЕМИ». Була оновлена СМЯ згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 9001 версії 2015 року, запроваджені нові документовані процедури та переглянуті наявні, запроваджені нові форми контролю та управління, розроблені нові документи щодо СМЯ, управління ризиками тощо.

Заключна нарада відбулась 20 грудня в форматі он-лайн, на якій були присутні: Юрій Смородський, провідний аудитор; проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, начальник відділу якості освіти, маркетингу та профорієнтаційної роботи Дмитро Мотринчук, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Юлія Слива.


Під час наради, підсумовуючи результати проведення сертифікаційного аудиту, провідний аудитор Юрій Смородський зазначив, що НУБіП України, це заклад вищої освіти, який впевнено може досягати амбітної мети, щодо посідання провідних позицій з надання освітніх послуг та науково-іноваційної діяльності. Аудитори отримали докази відповідності СМЯ НУБіП України критеріям аудиту: вимогам законодавства, стандарту ISO 9001:2015 та внутрішнім процедурам. За результатами проведеного аудиту не було виявлено суттєвих чи несуттєвих невідповідностей, були надані лише рекомендації для покращення дієвості та ефективності функціонування СМЯ.
Аудиторською групою буде підготовлено звіт за результатами проведення сертифікаційного аудиту навчальної та наукової діяльності структурних підрозділів базового закладу НУБіП України в якому, як зазначив, Юрій Смородський, буде рекомендовано видати сертифікат відповідності системи менеджменту якості НУБіП України вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015 Системи менеджменту якості. Вимоги з врахуванням заявленої сфери сертифікації: надання послуг в сфері освітньої та наукової діяльності.


Юлія Слива,
к.т.н., доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

Дмитро Мотринчук,
начальник відділу якості освіти, маркетингу та профорієнтаційної роботи 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook