Мультпосиденьки на Андрія…

12 грудня 2022, 16:00
     Свято Андрія – одне з улюблених молоддю народних свят, адже традиційно на у цей день (13 грудня) влаштовувалися вечорниці, на які збиралися неодружені хлопці та дівчата. На них молодь знайомилася ближче і вибирала собі пару.
 
     Як тільки звечоріло, всі дівчата йшли до хати, де мали відбуватися вечорниці, приносили хто що мав: сир, масло, борошно, яйця, фрукти. Господиня ще за два дні варила компот із сушених фруктів і готувала картоплю на вареники. Дівчата приходили заздалегідь, щоб допомогти господині приготувати святкову вечерю.  Після заходу сонця вже сходилися парубки, розсідалися по світлиці, і тоді розпочиналося дійство. Починалося воно із цікавих історій, які переказували хлопці, поки деякі дівчата з господинею накривали святковий стіл.
 
     А ще – це одне із тих свят, де переплелися християнство та язичництво, тож друга назва цього свята – Калита. Так само називається обрядовий хліб, який випікається в цей день і має форму кола – символ сонця та нескінченності. Ймовірно, що ще до приходу християнства на наші землі, вона мала зв’язок з давніми дівочо-парубочими гуляннями на честь народження світила.
 Звичайно, цього вечора влаштовувалися різноманітні забави, ігри, усі жартували та оповідали про різноманітні пригоди. А в ніч з 12-го на 13-те грудня ворожили… і зазвичай, гучно гуляли аж до Дня Святого Миколая.
 
     Тож народний театр «Березіль» традиційно запрошує усіх на Андріївські мультпосиденьки. Кожен з акторів обрав свій улюблений мультфільм, написав свій сценарій та переозвучив усіх персонажів.
     Чи легко це зробити? Напевно, не так просто, як здається на перший погляд, але для справжніх акторів немає нічого неможливого. Тож вашій увазі - "Андріївські мультпосиденьки" про життя студентів.
 
https://www.instagram.com/reel/CmEdjXrj2VC/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
 

    

Ірина Майданюк, завідувач кафедри культурології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook