Корисне дозвілля студентів у форматі онлайн: відбувся онлайн-турнір з шахів між студентами факультетів

10 грудня 2022 року

    30 листопада до нині відбувся онлайн-турнір з шахів. Участь взяли студенти багатьох факультетів, зокрема: факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, факультету тваринництва та водних біоресурсів, факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, механіко-технологічного факультету; економічного факультету. Також брали участь і студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства та ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження. Після десятків зіграних партій переможцем турніру став студент економічного факультету – Губін Максим.

     На жаль, в умовах сьогодення об’єднати усіх гуру шахів в очних умовах важко, тому студенти знайшли альтернативу - онлайн-турнір. Але правила гри, як офлайн, так і онлайн однакові, тому пропонуємо дізнатись про шахи трохи цікавого.

      Шахи – це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника. Прототипом шахів була індійська гра чатуранга, яка з’явилася у V столітті. А вже в IX-X столітті н.е. шахи з’явилися на Русі.

      Перший комп’ютер, який грав в цю гру з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought. Це сталося в листопаді 1988-го року в Лонг-Біч, штат Каліфорнія. Також не варто недооцінювати комп’ютери у цій грі: у 2006 році чемпіон світу Володимир Крамник зазнав поразки у грі з комп’ютером.

     В Україні шахи з’явилися у 10 столітті. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі та біля Чернігова це знаходить фактичне підтвердження. Відомо, що за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман К. Розумовський.

 

Аліна Степова,

студентка 2 курсу факультету харчових

технологій та управління якістю продукції АПК

 

Андрій Малиношевський,

студент 1 курсу факультету харчових

технологій та управління якістю продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook