До Дня української писемності та мови

9 листопада 2022 року

Щороку 9 листопада українці відзначають День української писемності та мови.

Свято бере свій початок від 9 листопада 1997 року, коли на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства Президент України Леонід Кучма  видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». Тим самим визначив його святкування 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

Заснування Дня української мови – це не лише проголошення благородної мети, а й справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя! Це свято духовності нашого народу, як великого національного надбання, коштовного скарбу, який поєднує досвід, мрії і надії мільйонів людей, подвижників українського слова.

Українська мова входить до тридцяти найпоширеніших мов світу. Нею розмовляють понад 45 мільйонів людей, які проживають не лише в Україні, а й за її межами. Вона дорога не лише етнічним українцям – її люблять представники інших культур.

Мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ.

З нагоди свята у коледжі створена книжкова виставка “Українська мова – душа нашого народу”, на якій представлені словники, збірки поезій, підручники, література з історії та культури, раритетний Кобзар.

Керівники літературних гуртків «Лілея», «Паростки сонця», «Гроно» та «Свічадо» разом з студентами коледжу підготували до Дня української писемності та мови проєкт «Бринить-співає наша мова, чарує тішить і п’янить».

У цей визначний для української мови день хочемо побажати, щоб зростала кількість її носіїв, тих, хто по-справжньому її любить і шанує. Бо в нашій мові бринить наша душа й гучно звучить наша правда.

Успіху, добробуту й процвітання усім, для кого українська мова не просто засіб спілкування, а основа основ та захист національних інтересів!

 

Іванна Гетманьчик,

заступник директора з виховної роботи



Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook