Перспективи земельної реформи в Україні: дискусія на базі IAMO

1 грудня 2022 року
Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою ім. Лейбніца

    Попри війну та поточні виклики в агровиробництві та логістиці, тематика земельної реформи, удосконалення землеустрою та доступу аграріїв до землі як головного виробничого активу залишається надзвичайно актуальною. В той же час, земельна реформа залишається предметом інтенсивних політичних та суспільних дебатів, які базуються не тільки на оцінці переваг, aле й можливих ризиків, пов'язаних з реформою.
    Зважаючи на це, 1 грудня 2022 року на базі Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою ім. Лейбніца (IAMO, м. Галле, Німеччина) за підтримки проекту Німецько-український агрополітичний діалог (Київ, Україна) пройшов онлайн-захід «Земельна реформа в Україні: перспективи та виклики для сталого розвитку аграрного сектору та сільських територій», учасниками якого були міжнародні експерти, представники української аграрної політики, економіки та аграрної науки.


    Ключові доповіді зробили Василь Квартюк із IAMO, який представив огляд сучасного стану ринку земель в Україні на основі аналізу відкритих даних моніторингу, а також завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професор Андрій Мартин, який розповів учасникам про адаптацію земельного законодавства України до умов воєнного часу та головні зміни, що відбулися за останні дев’ять місяців у процедурах набуття та реалізації прав на землю.


    У панельній дискусії активну участь взяли експерт фахового діалогу із земельних питань, професор Іоахім Томас, генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, доктор Олександр Перехожук із IAMO, Оксана Левківська із Овруцької територіальна громада, а також інші учасники.
Із повним відео заходу можна ознайомитися за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=cCY5egtoiJo

     Довідково: вчені факультету землевпорядкування НУБіП України активно співпрацюють із дослідниками Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою ім. Лейбніца (IAMO), зокрема, одним із результатів такої співпраці є агрополітичні огляди стану обігу земель в Україні (https://apd-ukraine.de/images/2021/BVVG/Bericht_Land_Sales_Market/Berich...).

Доцент кафедри землевпорядного проектування
Людмила Гунько

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook