Дерусифікація в Голосієві: нові назви вулиць, на яких розташовані будівлі НУБіП і не тільки.

6 грудня 2022, 12:46
   Повномасштабна військова агресія рф проти України дала поштовх відновленню процесу дерусифікації топоніміки нашої країни. Одним з лідерів цього процесу стала столиця: Київська міська рада після 24 лютого 2022 року вже затвердила перейменування 193 об’єктів. Останніми місяцями своєрідним чемпіоном тут став наш Голосіївський район. Нові назви отримали й вулиці, на яких розташовані будівлі нашого університету і студмістечка, та прилеглі до них.

   Отже, вулиця Генерала Родимцева відтепер зветься Горіхуватський шлях, а Бурмистенка Оріхуватська (обидві отримали свої назви за ім’ям місцевої річки Оріхуватка, яка тече в Голосіївському районі і є правою притокою Либіді), Ломоносова – носитиме ім’я Юлії Здановської (молодої української математкині, волонтерки та вчительки, яка загинула у березні під час бомбардувань Харкова), Блакитного Еллана-Блакитного (українського поета, якого радянська влада затаврувала як «буржуазного націоналіста» та «бандита» і навіть посмертно засудила до найвищої міри покарання).

   Загалом же по столиці нові назви вулицям і площам дали на честь воїнів, журналістів та громадських діячів, які загинули у боротьбі з російськими окупантами, учасників національно-визвольної боротьби та дисидентів. З’явилися провулок Кузьми Скрябіна, площа Чорнобаївська, вулиці Романа Ратушного, Євгена Чикаленка та багато інших.


Ірина Кушніренко
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook