Учена рада гуманітаріїв: освітній процес сьогодні – це час викликів та загроз

18 листопада 2022 року

17 листопада 2022 року відбулося засідання Вченої ради гуманітарно-педагогічного факультету. В порядку денному були представлені актуальні питання життєдіяльності факультету в кризових умовах воєнного стану.
Голова Вченої ради Інна Савицька розпочала засідання з надання інформації про результати діяльності гуманітарно-педагогічного факультету у листопаді 2022 року; зазначила, що освітній процес сьогодні – це час викликів та загроз. Водночас Інна Миколаївна подякувала колективу факультету за докладання максимуму зусиль й наполегливу працю в забезпеченні освітнього процесу за кризових умов. Декан факультету поінформувала щодо організації захисту магістрами дипломних робот, результатів проведення кафедрою філософії та міжнародної комунікації міжнародної науково-практичної конференції «Духовний код української ідентичності у вимірі міжкультурної комунікації», присвяченої 300-річчу від дня народження Григорія Сковороди (10-11 листопада 2022 року) тощо.

Заступник декана Наталія Шевченко доповіла про організацію освітнього процесу в кризових ситуаціях. Восени 2022 року Україна зазнала руйнування об’єктів критичної інфраструктури, тому колектив НУБіП України має проблеми з постачання електроенергії, можливі й проблеми з опаленням, зв’язком тощо. Це впливає на навчання та майбутнє проведення зимової екзаменаційної сесії. Наталія Володимирівна представила основний та резервний алгоритми дій для студентів на дистанційному та очному навчанні; порядок дій учасників освітнього процесу під час зимової екзаменаційної сесії 2022/2023 н.р., якщо виникнуть перебої в електропостачанні та інших надзвичайних ситуацій; а також додаткові рекомендації для ефективного завершення освітнього процесу.

Психологічні аспекти навчання студентів в кризових ситуаціях розкрив професор кафедри психології Віталій Шмаргун, який надав чіткі поради у вирішенні проявів стресу у студентів та викладачів у кризових ситуаціях.

Участь в обговоренні взяли завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник, завідувач кафедри романо-германських мов і перекладу Марія Личук, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Тетяна Семашко, які закцентували увагу на важливості розуміння алгоритмів дій для студентів та викладачів; актуальності вироблення порядку дій учасників освітнього процесу під час зимової екзаменаційної сесії.
2022/2023 н.р.

 

Голова вченої ради Інна Савицька зосередила увагу завідувачів кафедр як на алгоритмі дій науково-педагогічних працівників якщо відсутня електроенергія у науково-педагогічного працівника за місцем його перебування, так і на алгоритмі дій, якщо відсутня електроенергія у студентів за місцями їх перебування у день екзамену.

Професор кафедри філософії та міжнародної комунікації Віра Додонова представила наукову доповідь на тему: «Трансформація цінностей українців під час російсько-української війни». В основу розуміння цінностей доповідачем було покладено 3 найважливіші аспекти: як соціокультурного поняття, як психологічно-інтерсуб’єктивного, комунікативного феномену та в аспекті епістемологічної категорії; була представлена трансформація цінностей українців під час російсько-української війни та після її завершення. Участь в обговоренні доповіді взяли завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник, професор кафедри психології Віталій Шмаргун, професор кафедри міжнародних відносин та суспільних наук Володимир Калуга, що є свідченням актуальності і нагальності теми наукової доповіді.

 

Заступник декана з наукової роботи Світлана Харченко відзвітувала про наукову та інноваційну діяльність за результатами 2022 р. та акцентувала увагу членів ученої ради на зосередженні зусиль на забезпеченні результативності наукових досліджень та розробок, одержанні охоронних документів інтелектуальної власності; виконанні госпдоговірної тематики; впровадженні результатів прикладних наукових досліджень, їх комерціалізації; активізації участі викладачів і молодих учених у конкурсі проектів фундаментальних і прикладних досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок МОН України; посиленні підготовки обдарованої молоді до участі у Всеукраїнських студентських олімпіадах, конкурсах студентських наукових робіт та інших творчих змаганнях; активізації опублікування статей науково-педагогічними працівниками в електронних базах даних Scopus і Web of Science.

Голова вченої ради Інна Савицька подякувала членам ученої ради за активність, поради та рекомендації, які прозвучали на засіданні, та акцентувала увагу членів ученої ради на завданнях з організації освітнього процесу у грудні 2022 року, зокрема на особливостях організації зимової екзаменаційної сесії 2022/2023 н.р.


Члени вченої ради розглянули й інші важливі питання життєдіяльності гуманітарно-педагогічного факультету.

 

Світлана Гейко,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook