Магістри спеціальності «Захист і карантин рослин» успішно захистили магістерські роботи

18 листопада 2022 року
  На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології 15-16 листопада 2022 року. під головуванням д.с.-г.н, професора, член-кореспондента НААН Миколи Долі, відбувся захист випускних робіт магістрів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» денної та заочної форм навчання. В межах спеціальності діє дві освітні програми «Захист рослин» і «Карантин рослин».
   Комісія у складі д.с.-г.н. Мирослава Піковського, к.с.-г.н. Ярослава Лікаря та гаранта освітньо-професійної програми «Карантин рослин», Оксани Сикало у змішаному форматі заслухали доповіді магістрів денної та заочної форм навчання.
   Написання магістерської роботи – один з основних етапів підготовки висококваліфікованого фахівця, набуття ним компетентностей відповідно до вимог стандарту вищої освіти, отримання досвіду аналізу результатів досліджень. Це ефективна форма перевірки знань студента, його творчої та практичної підготовленості до розв’язання проблемних професійних завдань інноваційного характеру в сфері захисту і карантину рослин. Підготовка роботи – тривалий і безперервний процес поєднання практичних елементів в умовах виробництва та їх обробка, ідентифікація й аналіз у лабораторії.
  Саме такі комплексні практичні роботи представляли магістри на захисті. Їх тематика відповідає вимогам сьогодення, є актуальною і спрямована на реалізацію практичної складової в системі захисту і карантину рослин. Під час доповідей та захисту своїх наукових доробок виникали дискусійні моменти. Випускники показали високі теоретичні знання та достойно обґрунтовано відстоювали свої позиції.
 
  Багато робіт, представлених до захисту, мали неординарний характер, містили новизну і висвітлюють актуальні питання, щодо моніторингу зерна і посівного матеріалу, що надходить в Україну, поліпшення фітосанітарного стану агроценозів країни та близького зарубіжжя.
   Так, в роботі Олени Казьміренко представлені результати вивчення токсиноутворюючих властивостей грибів роду Fusarium, які на сьогодні зустрічаються майже в кожному агроценозі, і завдають значної шкоди живим організмам.
   Ірина Хрущова представила результати роботи «Плямистості ехінацеї пурпурової та заходи обмеження їх розвитку», яка є цікавою щодо використання біотехнологічних прийомів в захисті рослин від хвороб.
  Дарина Сикало представила «Аналіз фітосанітарного ризику томатної молі в Україні», відмітила зони ризику в країні та можливі наслідки акліматизації фітофага.
  Луцюк Анастасія представила свої дослідження щодо фітопаразитичних нематод на топінамбурі та вказала на особливостях управління їх чисельністю. Свої дослідження здобувач проводила в Вермінсько-Мазурскому університеті в м. Ольштин (Польська республіка) та в Україні.
 
  На особливу увагу та відзнаку екзаменаційною комісією заслужили роботи Ольги Гаріян, Ольги Мазної, Олександра Білонога, Олександра Ткаченка (ОП Захист рослин), Сергія Єрмолюка, Дар’ї Лук’янової (ОП Каранин рослин).
 
   Ще однією особливістю цього непростого року було поєднання очних захистів та он-лайн. В дистанційному режимі представили результати своїх досліджень студенти, які знаходяться на окупованих територіях та за межами України (скриншоти).
   Магістерські роботи були високо оцінені Екзаменаційною комісією, а здобувачам була присуджена кваліфікація «Магістр із захисту і карантину рослин».
 

  Зичимо усім магістрам успішного працевлаштування за отриманою спеціальністю.

 
Олена Башта,
секретар ЕК
Оксана Сикало,

заступник декана ФЗРБтаЕ 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook