Всеукраїнському дню працівників культури присвячуємо

11 листопада 2022, 10:00
„Культура – простір, в якому проходить
 все життя людини від народження до смерті”.
М.В.Попович
     Кілька років поспіль, враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно просвітницьку діяльність, 23 березня в Україні відзначали Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва. З 2013 року це свято перенесено на листопад  і має назву «Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва», тож цей листопадовий тиждень на кафедрі культурології був особливо насичений.
     Зрозуміло, що збереження, вивчення та розвиток культури неможливі без збереження мовного коду нації, бо ж саме мова визначає етнічну належність носіїв культури, є важливим чинником національного розвитку, оберегом нематеріальної спадщини українського народу, тому її навіть внесено до затвердженої у 2003 році Конвенції ЮНЕСКО із захисту нематеріальної культурної спадщини. Цікавою і важливою є думка, що «мова нації є сама по собі стисненим, якщо хочете, алгебраїчним вираженням всієї культури нації». Саме тому радіодиктант національної єдності писали усією кафедрою:
 
 
  
  
 
     На заняттях з етнокультурології тема рідної мови і культури також була провідною. Студенти висловлювали свої міркування про їх важливість і взаємозв'язок, презентували виступи, читали поезію:
 
  
 
 
     Учасники творчих колективів цього тижня теж не пасли задніх. Спільний номер записали хорова і балетна групи народного ансамблю пісні і танцю «Колос» імені С.А.Семеновського ( презентуємо його згодом):
 
 
     А учасниця народної студії естрадного співу «Войтвойс» Софія Поворознюк представила свою версію пісні «Думи»:
 
 
     Не обійшлось і без нагород: диплом переможця Міжнародного ТВ-фестивалю «Зіронька» отримала учасниця народного театру «Березіль» Любов Тхорик, а керівниця театру Наталія Тітенко – диплом за високий професіоналізм та підготовку учасників конкурсу.
 
 

     Нехай же ніколи не вмирає рідне слово, процвітає рідна культура, а ми будемо плекати, оберігати, розвивати і примножувати ці наші духовні скарби. 


Ірина Майданюк, завідувач кафедри культурології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook