Участь стейколдерів та представників бізнесу – запорука ефективної підготовки майбутніх підприємців та фінансистів

12 листопада 2022, 10:49
    10 листопада 2022 року завдяки спільним зусиллям кафедри організації підприємництва та біржової діяльності та кафедри банківської справи та страхування був організований вебінар для студентів, магістрів та аспірантів спеціальностей «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та «Фінанси, банківська справа та страхування». У обговореннях та гострих дискусіях, окрім студентів, брали активну участь викладачі обох кафедр.
   Захід був організований у продовження налагодженої співпраці економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України та Технічної Допомоги Проєкту Європейського інвестиційного банку «Основний кредит для аграрної галузі – Україна (UAFATA)».
    Зустріч стала складовим елементом серії вебінарів «Агробізнес під час війни» започаткованою Технічною підтримкою Проекту Європейського інвестиційного банку UAFATA та зорієнтованою на пошук шляхів, методів та інструментів розвитку підприємництва в аграрному секторі економіки із залученням вітчизняних та іноземних банківських установ.
    Сучасний розвиток підприємництва характеризується рядом проблем та викликів, які стоять перед аграріями. Проблеми з логістикою, низькі закупівельні ціни, зростання виробничих витрат на вирощування сільськогосподарських культур призводить до необхідності оптимізації організаційно-економічних підходів до ведення бізнесу в аграрному секторі економіки. Особливо важлива роль відводиться забезпеченню джерел стабільного фінансування виробничих процесів. Крім банківського кредитування аграрії мають можливості залучення коштів державних програм  та міжнародних організацій.
    Саме цим питанням присвятили вебінар, модератором якого був д.е.н., професор кафедри організації підприємництва та біржової діяльності Віталій Радько У вступному слові він представив тему, мету і завдання зустрічі, програму, спікерів та зупинився на актуальних викликах розвитку підприємництва.
   Костянтин Шитюк заступник директора агробізнесу з виробництва Компанії КЕРНЕЛ, детально розкрив сучасні тенденції розвитку виробництва продукції рослинництва в Україні та запропонував свої бачення розвитку аграрного сектору в післявоєнний період.
    Актуальним проблемам розвитку підприємництва в аграрній сфері була присвячена доповідь Юрія Ліпського директора ТОВ «Мінераліс-Україна». Доповідач наголосив, що аграрії відчувають серйозні проблеми зі збутом, що негативно впливає на проведення осінньої посівної кампанії. Більшість товаровиробників не спроможні покрити виробничі витрати на вирощування сільськогосподарських культур, тому зменшують посівні площі.
   Роль та місце банків у фінансовому забезпеченні підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки були детально презентовані експертом Проекту UAFATA
Віталієм Головачовим.
   Крім банківського кредитування аграрії можуть використовувати інші інструменти на джерела, на чому акцентував Олег Осаулюк, експерт Проекту UAFATA.
     Для поєднання інтересів агробізнесу та банківсько-фінансових установ необхідно залучати фахових відповідних спеціалістів, якими можуть бути фінансові дорадники. Їх ролі та вимогам до їхньої кваліфікації був присвячений виступ директора Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Романа Корінця. Доповідач наголосив на тому, що таку функцію можуть виконувати аспіранти, магістри і навіть студенти університету, а такий вид діяльності може приносити непогані доходи.
    Для підготовки таких фахівців викладачі економічного факультету на замовлення Технічної Підтримки Проекту Європейського інвестиційного банку розробили навчальний курс «Фінансово-кредитні ресурси для аграрної галузі з метою підготовки мережі фінансових/кредитних дорадників в рамках проекту «Основний кредит для аграрної галузі – Україна».
     Якось непомітно, у дружній та невимушений обстановці сплинув ліміт виділеного часу для вебінару, на щастя обійшлося без відключень світла та повітряних тривог, що дало змогу плідно та результативно попрацювати усім учасникам.
   Кафедри організації підприємництва та біржової діяльності, банківської справи та страхування і надалі будуть залучати відомих практиків, цікавих експертів до навчального процесу. Адже завдяки їхнім високим професійним компенентностям заняття наповнюються синергетичним ефектом, який підвищує кваліфікаційний рівень студентів та здобувачів, забезпечує конкурентоспроможність наших випускників на ринку праці.
 

Руслан Любар,
доцент кафедри організації підприємництва
та біржової діяльності

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook