ВІНЦИК АННА 6 ГРУПИ 1 КУРСУ ПРОВЕЛА ІНФОРМАТИВНУ ДОПОВІДЬ НА ОНЛАЙН-ЗБОРАХ НАСТАВНИКА НА ТЕМУ: СНІД ТА ВІЛ. УСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

11 листопада 2022, 20:07
ФВМ НУБіП України

   ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІД.
   СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом.

   ВІЛ залишається однією з глобальних проблем охорони громадського здоров’я: вірус забрав майже 33 мільйони людських життів по всьому світу. Однак завдяки розширенню доступу до ефективних засобів профілактики, діагностики та лікування, ВІЛ-інфекція перейшла в категорію хронічних захворювань, які піддаються терапії. ВІЛ-інфіковані можуть прожити довге і здорове життя.

   ВІЛ — це абревіатура, яка означає «вірус імунодефіциту людини», що прямо вказує на його дію проти захисної системи організму.
   Збудник ВІЛ-інфекції належить до ретровірусів. Він гине при 56˚С через 30 хвилин, а при температурі кип’ятіння — через 1–3 хвилини.

   Потрапляючи в організм людини, вірус атакує Т-лімфоцити – клітини, що відповідають за розпізнавання чужорідних тіл та їхнє пригнічення.
   Т-лімфоцити бувають різними. Т4-лімфоцити або «хелпери» — це помічники, які допомагають боротися з інфекцією – саме їх ВІЛ уражає найперше. Коли кількість Т4-лімфоцитів у 1 мкл крові сягає менше ніж 200 одиниць, людина отримує ВІЛ-позитивний статус і стає вразливою до будь-яких хвороб.
   Інший різновид лімфоцитів – Т8 – працює для «вимкнення» імунної системи після того, як вона зробила свою роботу. У здорової людини Т4-клітин удвічі більше, ніж Т8. У ВІЛ-інфікованої на останніх стадіях розвитку інфекції баланс зміщується в інший бік. Це означає, що імунітет людини не лише не може протистояти захворюванням, але й «вимикається» під дією Т8-лімфоцитів.

   Потрапляючи до організму людини, вірус імунодефіциту розвивається в декілька етапів. Спочатку він активно розмножується, а приблизно через 28 днів починається вироблення антитіл. До кінця третього місяця їх стає достатньо для підтвердження інфекції за допомогою тесту. Цей час називають «періодом вікна», і він особливо небезпечний для оточення: людина ще не знає, що інфікована, але вже може передавати вірус іншим.
   На наступних етапах інфекція «заспокоюється» й переходить у латентну фазу, яка може тривати до 7–12 років, а може заявити про себе й через 4 місяці. Увесь цей час кількість Т-лімфоцитів активно зменшується.
   СНІД — це остання фаза розвитку ВІЛ-інфекції. Слово розшифровується, як синдром набутого імунодефіциту. Це означає, що імунна система людини практично втратила будь-яку здатність опиратися захворюванням. Захисні клітини більше не виробляються, а їхній запас критично знижується. В результаті навіть легка інфекція може стати для людини критичною.

   На ранніх стадіях ВІЛ, як правило, не має жодних симптомів. До появи перших видимих ознак може минути 7-10 років.

   Вірус передається такими шляхами:

  • статевий акт без презерватива з ВІЛ-позитивною людиною, яка не приймає терапію;
  • ін’єкції спільною голкою (переважно під час приймання наркотичних речовин);
  • переливання донорської крові та трансплантація органів;
  • від матері до дитини при пологах та грудному вигодовуванні;
  • нестерильні інструменти в салонах тату, пірсингу, манікюру
  • медичні інструменти в закладах охорони здоров’я, якщо на них були залишки крові ВІЛ-інфікованої людини.

ВІЛ не передається:

  • повітряно-крапельним шляхом (при чханні, кашлі, розмові);
  • через обійми, рукостискання, поцілунки, під час користування поручнями в громадському транспорті;
  • при спільному користуванні предметами побуту (посудом, постільною білизною, рушниками, туалетом, душем);
  • через укуси тварин і комах.

   Якщо ви знаєте, що у вашому оточенні є людина, яка живе з ВІЛ, не бійтесь з нею спілкуватись!
   Від моменту потрапляння вірусу в організм до розвитку СНІДу можуть пройти роки.

Виділяють такі стадії ВІЛ-інфекції:

  • початкова або гостра ВІЛ-інфекція;
  • безсимптомна фаза (також відома як хронічна стадія або латентний клінічний період);
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • СНІД-асоційований комплекс (пре-СНІД);
  • термінальна стадія СНІДу.
  • Вірус потрапив в організм й розпочався інкубаційний період. Він триває, як правило, до 6 тижнів, але може продовжуватися і до року. Тест іще не показує наявність антитіл або аналіз є сумнівним, але при цьому людина вже може передати вірус іншим. Може розвиватися гостра стадія ВІЛ-інфекції, яка супроводжується лихоманкою, висипом, розладом ШКТ тощо.
  • Вірус продовжує розмножуватися і зменшує кількість Т-лімфоцитів. Вірусне навантаження (збільшення часток ВІЛ у крові) зростає. Ця фаза триває в середньому 6–7 років, поки не почнуться вторинні прояви, серед яких різке збільшення лімфатичних вузлів. Проте, симптомів може й не бути зовсім.
  • СНІД-асоційований комплекс – четверта стадія, так званий пре-СНІД – характеризується посиленням симптоматики.
  • Організм стає вразливим до будь-яких хвороб. Спостерігається постійна діарея, сонливість, нічна пітливість і лихоманка. Страждає нервова система: з’являються порушення пам’яті та неврози. Язик змінює колір, стає «волохатим». Турбують постійні герпеси, дерматити та шкірні висипи. Людина суттєво втрачає вагу та апетит.
  • Остання стадія хвороби — СНІД. У 80-х роках минулого століття від початку інфікування до розвитку СНІДу проходило в середньому 7 років.
  • Після старту термінальної стадії людині залишилось жити 10–12 місяців. З 1995 року люди, хворі на ВІЛ, приймають пожиттєву антиретровірусну терапію (АРТ). Вона не дозволяє хворобі перейти в останню фазу. Якщо СНІД уже почався, з терапією людина може прожити ще до 10 років.
  • Стадія СНІДу включає три категорії, найтяжчою з яких є категорія «С» із важкою симптоматикою та СНІД-індикаторними хворобами — пневмонія, туберкульоз та інші.

Заходи профілактики:

  • вести обережне статеве життя з використанням презервативів;
  • слідкувати за дотриманням стерилізації інструментів;
  • не використовувати повторно голки, шприці, леза;
  • перевіряти донорську кров на наявність вірусу

Сьогодні люди, які живуть з ВІЛ і приймають терапію, щасливо доживають до глибокої старості. В Україні лікування ВІЛ-інфекції є безкоштовним і кожен пацієнт має на нього право.

Лікування ВІЛ-інфекції включає:

  • приймання АРТ;
  • боротьбу з опортуністичними інфекціями (ті, що уражають людей з імунодефіцитами).

   Що таке АРТ? Це терапія, яка пригнічує розмноження вірусу і зміцнює імунітет. АРТ – це спеціальні таблетки, які приймаються 1-2 рази на добу. Одна таблетка може містити кілька видів лікарських препаратів, тому їхню комбінацію називають “схемою лікування”. Припинення або переривання АРТ призводить до активного розмноження вірусу ВІЛ та руйнування імунітету.

Якщо у вас виявили ВІЛ, дотримуйтесь правил лікування:

  • приймайте антиретровірусні препарати;
  • не переривайте терапію;
  • приймайте виключно ті дози препарату, які призначив лікар;
  • не змінюйте час прийому ліків;
  • регулярно здавайте аналізи для перевірки вірусного навантаження.

   Допомогу ви можете отримати у сімейного лікаря, в центрах СНІДу, кабінетах «Довіри» та регіональних відділеннях БО «100% життя».
   В даний час ВІЛ/СНІД - найважливіша медико-соціальна проблема, тому що число хворих і інфікованих продовжує неухильно зростати в усьому світі, охоплюючи людей, які не входять до групи, що мають фактори ризику інфікування.
   На сьогодні в Україні епідеміологічна ситуація з ВІЛ-інфекцією залишається напруженою - продовжується поширення ВІЛ серед населення, збільшується кількість ВІЛ-інфікованих осіб та хворих на СНІД.
   Джерелом зараження є людина, інфікована ВІЛ в стадії як безсимптомного вірусоносійства, так і розгорнутих клінічних проявів хвороби. ВІЛ виявлено у всіх біологічних субстратах людини (крові, спинномозковій рідині, грудному молоці, в біоптатах різних тканин, слині ...).
   Шляхи передачі інфекції - статевий, перентеральний, вертикальний. Факторами ризику можуть бути органи і тканини донорів, які використовуються для трансплантації.
   Варто відзначити, що ВІЛ-інфекцією найчастіше хворіють люди, які нехтують власною безпекою під час сексу. При цьому, якщо спочатку ВІЛ-інфекцією заражалися гомосексуалісти, то на даний момент 75% випадків зараження припадає саме на двостатеві зв'язки.
   Сьогоднішня обстановка в світі показує, що до групи ризику належить кожен із нас, якщо не дотримуватися елементарних правил особистої поведінки.

   На кінець, Анна порекомендувала сайти для більш детального ознайомлення з хворобою, її історією, розвитком і закінченням.

ВІЛ/СНІД. Стосується кожного І Вісті надії
https://www.youtube.com/watch?v=BRKk0CUR2EQ
https://prozdorovia.in.ua/statti/snid-ta-vil-use-shcho-potribno-znaty/
https://prep.phc.org.ua/?gclid=Cj0KCQiAgribBhDkARIsAASA5bt8B15cqGrtB94ba...
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%86%D0%9B/%D0%A1%D0%9D%D0%86%D0%94
https://kpi.ua/use-aids
https://www.unian.ua/lite/holidays/vsesvitniy-den-borotbi-zi-snidom-2021...
https://dnipr.kyivcity.gov.ua/news/13455.html
https://m-msr.otg.dp.gov.ua/novini-ta-podiyi/novini/1-grudnya-uves-svit-...
https://lltk.edu.ua/informatsiia-pro-vil-snid
http://35.zosh.zt.ua/vse-pro-vil-ta-snid/
https://kpi.ua/1040-13
https://zvpu.zp.ua/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D0%B2%D1%96%D0%BB-%D1%81%D0...
http://kizman-tehn.com.ua/1-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D1%8F-%D0%B2%...

Фільм про СНІД для дітей 12-14років.avi
https://www.youtube.com/watch?v=_693d17dGQc

   У світі поки ще не винайдено ліків і вакцин, які могли б вилікувати від ВІЛ-інфекції або попередити зараження. Тільки безпечна поведінка і відповідальне ставлення до свого здоров'я захистять від зараження вірусом імунодефіциту людини.
   Головне, що слід пам’ятати: між інфікуванням ВІЛ і розвитком СНІДу може пройти багато років безсимптомного перебігу. Якщо розпочати АРВ-терапію (антиретровірусна терапія, що стримує вірус) на ранніх етапах, можна підтримувати імунну систему та призупинити розвиток хвороби, поки вона не переросла в СНІД. Приймаючи терапію, можна жити з ВІЛ абсолютно повноцінно й щасливо аж до глибокої старості.

СЛАВА УКРАЇНІ !!!
ГЕРОЯМ СЛАВА !!!
СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ !!!

Студентка 6 групи 1 курсу:
Вінцик Анна
Наставник групи:
Роман Бокотько

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook