САРКІСОВА МАРІЯ 9 ГРУПИ 5 КУРСУ ПРОВОДИТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО ВПЛИВУ ФУЛЕРЕНІВ ТА ЇХ ПОХІДНИХ НА ВЛАСТИВІСТЬ АЛОГЕННИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН В НАУКОВОМУ ГУРТКУ "ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ТА ІМУНОЛОГІЇ ТВАРИН"

10 листопада 2022 року
Науковий гурток "Патофізіології та імунології тварин"

   Фулерен та їх похідні — це алотроп вуглецю, молекула, яка складається з атомів карбону, з'єднаних одинарними та подвійними зв'язками так, щоб утворити замкнуту або частково замкнуту сітку.
   У жовтні 1996 року Нобелівську премію з хімії було присуджено дослідникам Гарольду Крото, Роберту Ф. Керлу та Річарду Е. Смоллі за відкриття фулеренів. Свою назву фулерен отримав від архітектора Бакмінстера Фуллера, який спроектував будинки у формі геодезичного купола на основі п’ятикутників і шестикутників, який іноді навіть називають «бакібол». Існує багато типів фулеренів (фуллерени С60, фуллерени С70, ендоедральні фулерени, фуллеренол, фулерити, фуллерид тощо).

   Досліджували водорозчинні первинні фулерени C60, які зменшують хронічне запалення, відновлюють гомеостаз глюкози, а також позитивно впливають на прооксидантно-антиоксидантний стан гомеостазу всього організму.

   Фулерени C60 разом зі стовбуровими клітинами можуть бути представлені, як перспективний терапевтичний засіб у лікуванні патологічних станів та їх ускладнень, які мають додатковий біологічний стимул на відновлювальні процеси в організмі людини й тварини.

  • Фулеренові сполуки вибивають вірусні інфекції;
  • Карбоксифулерени діє, як нейропротекторні засоби;
  • Фулерени для лікування раку;

   Функціоналізовані фулерени мають характеристики, які підтримують протиракову терапію і, окрім інгібування пухлини, допомагають боротися із системною токсичністю та резистентністю до ліків, які зазвичай зустрічаються в традиційному хімієтерапевтичному підході, а саме:

  • У механізм дії фулеренів в лікуванні пухлин;
  • В антиоксидантній дії;
  • У фотодинамічній терапії тощо.

   Дієвість найбільш ефективно і наочно можна вивчати на культурі клітин. Для цього створена кювета для спостереження в динаміці росту культивованих тканин тваринного та рослинного походження в оптичному діапазоні з вимірюванням pH, pO2, t.

   Принцип роботи полягає в тому, що ми працюємо in vitro як in vivo, тобто ми працюємо з живою тканиною, яка знаходиться в поживному середовищі. Зміна поживної речовини відбувається відповідно до датчика pO2, вбудованого в кювету, і має контакт з досліджуваною клітиною в кюветі. Усі добре відомі кювети для вирощування клітин мають обмежений об'єм і призначені для загибелі клітин при виснаженні кисню та забруднення поживного середовища.
   Наша система, що використовується, дозволяє бачити життєвий цикл клітин, оскільки відбувається зміна поживного середовища з контрольованим доступом до показників pO2. Також є можливість контролювати температуру і вимірювати pH вихідної рідини.

   Висіваємо в робочу частину кювети культуру. У дослідній камері додаємо в поживне середовище розчин фулеренів. Знімаємо показники в режимі реального часу та аналізуємо їх.
    Надалі ми будемо досліджувати фармакокінетику, метаболізм, проникнення через біомембрани, ефективні дози, передозування, побічні ефекти тощо.

   Дані дослідження тривають, для подальшого вивчення впливу фулерену на активний ріст, розвиток, розмноження культури клітин, а також культивування та пересадки з наступним замороженням в азоті -196° С.
   В процесі експерименту гуртківчиня Саркісова Марія під керівництвом наукового гуртка Романа Романовича планує вивчити механізми фулерену з досліджуванням фармакокінетики, метаболізму, проникнення через біомембрану, ефективні дози, передозування, побічні ефекти, отримання гомогенату зі зразків, канцерогенність, репродуктивну токсичність, нейротоксичність, клітини на предмет патологій розвитку, деструктивних явищ, відкладення метаболітів фулеренів в ембріональних тканинах, висівати моношар клітин, робити цейтраферну зйомку.
   В ході дослідів буде створено новітню проточну кювету з можливістю спостереження за культурою в режимі реального часу за допомогою якої відкриються нові можливості для дослідження культури стовбурових клітин.

СЛАВА УКРАЇНІ !!!
ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ !!!

Студентка 6 групи 1 курсу:
Марчишина Ірина;
Керівник гуртка:
Роман Бокотько

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook