Участь НПП кафедри в Слуханні Комітету Верховної Ради України з екологічної політики та природокористування: оцінка впливу воєнних дій на довкілля

10 листопада 2022 року

 Вплив воєнних дій на компоненти довкілля – актуальне питання сьогодення. Від війни страждають не лише люди, але і природа. Злочини проти природи – це злочини проти всього людства! Військові дії, руйнівна дія вибухів, рух військової техніки, будівництво фортифікаційних споруд, пожежі внаслідок обстрілів, хімічне забруднення ґрунтів, руйнування водної інфраструктури згубно впливають на природні екосистеми, знищуючи або порушуючи середовища існування диких тварин та рослин, забруднюючи водні шляхи, затоплюючи прибережні території тощо.

Науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю займаються науково-дослідною роботою щодо впливу війни на довкілля, а також активно приймають участь у різноманітних наукових круглих столах, семінарах, конференціях, висвітлюючи наслідки та ризики воєнних дій на природні ресурси України.

10 листопада 2022 року науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю НУБіП України, зокрема завідувач кафедри Олена Іванівна Наумовська та доцент кафедри Віта Петрівна Строкаль прийняли участь у Слуханнях Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Слухання стосувалися досить актуальної теми «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану». У Слуханнях прийняли участь представники Міністерств захисту довкілля та природних ресурсів України, оборони України, з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, аграрної політики та продовольства України; представники Державної екологічної інспекції, неурядових організацій України та з Нідерландів, науковці з низки університетів України.

На Слуханні Комітету розглядалися питання впливу воєнних дій на природні ресурси України (в тому числі й на морську екосистему), наслідки для довкілля та людини від знищення промислових об’єктів та об’єктів, що забезпечують водопостачання та водовідведення, також розглядалися інституційні питання, питання інтеграції екологічної політики, можливостей розробки гібридних методик та комплексних програм для оцінки довкілля від наслідків агресії рф.

Також під час виступів представників влади та неурядових організацій неодноразово було підкреслено, що збройна агресія росії проти України завдає значної та непоправної шкоди довкіллю. Наголошували також на тому, що відновлення довкілля до природного стану є пріоритетним напрямком роботи як органів законодавчої й виконавчої влади, так і для науковців-екологів, представників неурядових організацій та всіх зацікавлених осіб. Слід розуміти, що маємо всі ми разом об’єднатися для реалізації спільної мети. Окремо було обґрунтовано питання «зеленого відновлення», його принципи та можливості реалізації в теперішніх умовах. Злочини «екоциду» завдають непоправної шкоди довкіллю, потребують постійного аналізу, реагування на наслідки та ризики. На Слуханні представники Комітету наголосили на тому, що потрібно об’єднуватися і напрацьовувати методологію та активно працювати над вирішенням цих проблем.

ВВажаємо, що залучення науковців-екологів до даних заходів є надзвичайно важливим кроком у інтеграції науки-освіти-законодавства.

Віта Строкаль,

доцент кафедри

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook