6 листопада - Міжнародний день попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів

6 листопада 2022, 10:10

 Сьогодні проблема експлуатації навколишнього середовища під час війни є одною з головних проблем в нашій країні. Адже військова ескалація росії проти України відкрила справжню скриньку Пандори. Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого вже завдало та завдає чималої шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії. Від військових дій страждають не тільки люди, а й сама природа.

(режим доступу: https://www.slovoidilo.ua/2022/06/24/novyna/suspilstvo/vijna-ukrayini-mozhe-staty-odniyeyu-najbilsh-krovoprolytnyx-suchasnij-istoriyi-wp)

Зараз навіть неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля через брак точної інформації. Причин цьому дві. Насамперед, навіть збирати ці дані небезпечно для фахівців, оскільки тривають активні бойові дії. По-друге, не вся інформація може бути озвучена публічно з тактичною метою. Проте точно зрозуміло: чим довше триває війна, тим більше шкоди вона завдасть довкіллю, і тим більше наслідків ми матимемо в майбутньому (режим доступу: https://ecoaction.org.ua/pryroda-ta-vijna.html )

(режим доступу: https://voladm.gov.ua/article/6-listopada-mizhnarodniy-den-zapobigannya-ekspluataciyi-navkolishnogo-seredovischa-pid-chas-viyni-ta-zbroynih-konfliktiv/)

Тому, задля попередження таких дій 5 листопада 2001 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 6 листопада Міжнародним днем попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів, що відзначається кожного року. Приймаючи це рішення, враховували, що шкода, яка наноситься навколишньому середовищу після закінчення бойових дій відчувається на стані екосистем і природних ресурсів і часто виходить за межі національних територій та період життя одного покоління. Генеральна Асамблея послалась також на Декларацію тисячоліття ООН, в якій підкреслено необхідність вживати заходи з охорони спільного навколишнього середовища (режим доступу: https://edera.gitbook.io/world-2030/znayu-prava-i-zminyuyu-svit/chapter2).

(режим доступу: https://np.pl.ua/2018/11/s-ohodni-mizhnarodny-den-zapobihannia-ekspluatatsii-navkolyshn-oho-seredovyshcha-pid-chas-vi-ny-ta-zbro-nykh-konfliktiv/)

 

Війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи та страждання для суспільства і може протягом лічених годин, навіть хвилин, знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Природа та її ресурси мають надзвичайно важливе значення для зміцнення миру, як на національному рівні, так і між країнами, що пройшли або проходять через жахи війни.

Тож долучаємося до цього важливого дня і ми!

 

Билим Олександра

студентка 2 групи, 3 курсу, спеціальність Екологія

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook