На кафедрі фінансів проведено VIІ Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів»

27 жовтня 2022, 12:14
    24 жовтня 2022 року відбувся VIІ Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів», організований кафедрою фінансів. На семінар були запрошенні представники органів місцевого самоврядування, провідних міжнародних компаній, малого бізнесу та банківської сфери для ознайомлення майбутніх випускників спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» з сучасними вимогами ринку праці.

      Семінар проходив в онлайн режимі, що дало змогу долучитись викладачам, студентам та аспірантам кафедри.
   З вітальним словом до учасників семінару звернулась завідувачка кафедри фінансів Давиденко Надія Миколаївна. Вона відмітила, що однією з вимог сучасного суспільства є потреба його в компетентних, висококваліфікованих фахівцях, конкурентноспроможних на ринку праці. Наразі ця вимога є як ніколи актуальною, адже саме ви будете відбудовувати країну після війни, саме вам доведеться забезпечити її процвітання. Сьогодні наші воїни, наша армія довели, що вони найкращі. Зовсім скоро саме вам потрібно буде сказати своє слово, але вже не на лінії вогню, а за фахом. Нині в Україні пропонують свої послуги тисячі людей з дипломом фінансиста. Дефіциту осіб, які мають відповідний диплом, немає. Але дефіцит у висококваліфікованих фінансистах мають досить широкий спектр компаній і галузей. Саме тому з метою підвищення професійної компетентності майбутніх фінансистів і проводять подібні семінари.
    Декан економічного факультету Діброва Анатолій Дмитрович наголосив, що проведення подібних заходів має важливе значення, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників. Крім того, він побажав всім учасникам плідної співпраці та жвавої дискусії.
     Банківська сфера – одна з найважливіших галузей у кожній країні. Саме від стабільної роботи фінансової системи та банків залежать добробут населення та його впевненість у майбутньому. Робота в банківській сфері престижна та надзвичайно відповідальна, адже вона пов’язана не лише з фінансами, а й з довірою людей. Саме довіра є ключовою в роботі кожного банку. А будувати стабільні, довгострокові та взаємовигідні стосунки з клієнтами можуть лише висококваліфіковані банківські спеціалісти. Ключові навички сучасного банківського працівника розкрив головний фахівець департаменту оцінки та заставних операцій ПАТ Акціонерний банк "Південний" Шелудько Сергій Андрійович. У своїй доповіді він акцентував увагу на змінах, які відбулися у банківській сфері за період 2017 – 2022 рр., та відповідно вимог до потенційних працівників; основних напрямах діяльності підрозділів банку; окреслив основні знання і вміння працівника сучасного банку та індивідуальну освітню траєкторію.


    «Сучасні фінансти мають достатню фундаментальну наукову систему принципів і методів, що пояснює стрімкий розвиток форм організації та методів управління корпоративними фінансовими системами, зокрема, у сфері агробізнесу, а професія фінансиста відрізняється різноманітним практичним застосуванням одержаних знань, вмінь і навичок» - наголосила фінансовий директор ТОВ «Укравтозапчастина» Амер Олена Володимирівна, та розповіла «Про підготовку фахівців з фінансів в НУБіП України: погляд практика». Вона окреслила раптові можливості ринку: короткострокові тенденції попиту та пропозиції; стратегічну ціль компанії – зростання в довгостроковій перспективі; напрями діагностики та оцінки фінансового стану; операційний та фінансовий цикли підприємства; ERP – системи.
 
 
    Про сучасні вимоги до фахівців – фінансистів в органах місцевого самоврядування та в аналітичних центрах розповіла к.е.н., фінансовий аналітик ГО «Центр Ейдос» Багацька Катерина Володимирівна. Доповідач окреслила особливості роботи фінансиста в ОТГ; компетентності фінансиста в аналітичному центрі та його ключові конкурентні переваги.
 
 
    Партнер венчурного фонду UAngel Гладуняк Роман Миколайович виступив з доповіддю «Як венчурні інвестиції змінили світ: можливості для фінансистів», де розповів про сутність венчурного інвестування та принципову відмінність його від традиційного інвестування; принципи роботи венчурних інвестицій, їхню ліквідність та дав відповідь на головне запитання «Чи варто інвестувати у венчур?».

    В умовах економічних дисбалансів, фінансової глобалізації та впровадження інноваційних форм банківського обслуговування значно зросла ймовірність настання банківських ризиків, що зумовлює пошук нових методів та форм для побудови ефективної системи внутрішнього контролю та ризик-менеджменту. Про компетентності фінансиста у сфері банківського ризик-менеджменту розказав д.е.н., член наглядової ради (незалежний директор за напрямом ризик-менеджмент) АТ «Кристалбанк» Долинський Леонід Борисович, а саме про сутність кредитно-інвестиційної банківської діяльності з урахуванням ризиків; роль органів управління банку; модель 3 ліній захисту у СВК; процес управління ризиками в АТ «Кристалбанк» та компетентності (знання, вміння, навички) фінансиста у сфері банківського ризик-менеджменту.
 
 
     «Аналіз фінансової статистики допомагає ефективно керувати бізнесом, розподіляти ресурси компанії та заздалегідь передбачати ризики. Тому, в умовах ринкової економіки будь-якій компанії, що розвивається, потрібен фінансовий аналітик. Ця професія зараз дуже цінується бізнесом, але вона вимагає від фахівця глибоких знань та сучасних практичних навичок аналізу» - зазначає к.е.н., фінансовий аналітик консолідованої інформації відділу контролю відвантажень та доставок ТМЦ по регіонах України ГК «Агропромисловий альянс» Буряк Михайло Ігорович. У своєму виступі він вказав те, хто такий фінансовий аналітик та чим він займається; переваги та недоліки роботи аналітиком; технічні вимоги на ринку праці та необхідні професійні якості.
 
 
    Компанії розвиваються за умов постійної конкурентної боротьби, фінансової глобалізації та низки економічних криз. У таких умовах важко обійтися без фахівця, який зможе збільшити прибутковість підприємства та захистити бізнес від збитків. Про «Сучасні компетенції фінансового менеджера» докладно розповіла фінансовий директор ПП «Ягуар» Мишньова Яніна Борисівна, яка окреслила сутність посади фінансового менеджера та його основні завдання; відмінність фінансового менеджера від бухгалтера; роль фінансового менеджера у розвитку компанії; необхідні компетенції та особисті якості фінансового менеджера; перспективи сучасного фахівця.

    З особливостями професійної діяльності фахівців з фінансів у міжнародній компанії ознайомив спеціаліст – фінансист логістичного центру міжнародної аграрної компанії Limagrain Group та випускник кафедри фінансів Волков Андрій Юрійович. Він зазначив, що фахівці з фінансів у процесі своєї діяльності тісно співпрацюють з іншими службами підприємства, такими як комерційний департамент та департамент маркетингу; відділ виробництва, бухгалтерією та основні обов’язки фахівця з фінансів.
 
      Зустріч студентів із фахівцями найвищого рівня є необхідною і важливою для подальшої співпраці, а саме для проходження виробничої практики з подальшим працевлаштуванням.

 
Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook