Крижова Юлія Петрівна
У 1977 році закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості (нині НУХТ) за спеціальністю «Технологія м’яса і м’ясних продуктів».
Після закінчення інституту 22 роки працювала на Київському ордена Леніна м’ясокомбінаті, з них 17 років директором консервного заводу.
Працюючи на підприємстві, розробляла та впроваджувала державні стандарти на нові види м’ясних та м'ясо-рослинних консервів, постійно протягом всіх років приймала участь в семінарах та конкурсах-дегустаціях м’ясних продуктів серед підприємств м'ясо-переробної галузі, які проводило Міністерство м'ясо-молочної промисловості СРСР (Київ, Полтава, Вінниця, Черкаси, Львів, Москва, Ленінград (нині Санкт-Петербург). Для переведення м'ясо-переробних підприємств Радянського Союзу на виробництво м’ясних консервів в алюмінієвій тарі та впровадження її у виробництво, приймала безпосередню участь в освоєнні нової тари з алюмінію, вивчаючи нову технологію в складі делегації фахівців м’ясної промисловості СРСР на семінарі Семипалатинського м’ясокомбінату – одному з найбільших та найпотужніших м'ясо-переробних підприємств.
Неодноразово була членом делегації керівників Київського м’ясокомбінату по обміну досвідом на закордонних підприємствах по виробництву м’ясних продуктів (Чехословаччина, Великобританія). Також в приватному порядку відвідувала підприємства Великобританії по переробленню м’яса: м'ясо-жирове, ковбасне, напівфабрикатне виробництва та виробництво консервів для тварин.
Працюючи на м’ясокомбінаті, у 1993 році захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 05.18.15 – «Товарознавство харчових продуктів».
З 2003 року по 2014 рік працювала в Національному університеті харчових технологій. Неодноразово була членом конкурсних дегустаційних комісій якості м’ясних продуктів м'ясо-переробних підприємств України.
Науковий напрямок – «Удосконалення новітніх ресурсозберігаючих технологій, технологій харчових продуктів із рослинної і тваринної сировини, в т.ч. оздоровчого та профілактичного спрямування».
Автор близько 500 наукових робіт, в тому числі статей в Scopus, Web of Science, Міжнародних базах даних Index Copernicus, AGRIS, РІНЦ, у наукових фахових виданнях, опубліковано статті в інших виданнях, на Міжнародних інтернет-конференціях та за матеріалами конференцій в закордонних виданнях, тези на Другому Північно- та Східно-Європейському конгресі з харчової науки, 8-му Центрально-Європейському конгресі з харчової науки, тези доповідей зі студентами на наукових, науково-практичних, науково-методичних та науково-технічних конференціях, в тому числі за кордоном та інших вузах України, має авторське свідоцтво на винахід, 34 патентів України на винахід та 119 патентів України на корисну модель, розроблено 30 методичних вказівок та рекомендацій до вивчення дисциплін та виконання лабораторних, практичних та контрольних робіт. Розроблено нормативно-технічну документацію на понад 50 найменувань м’ясних продуктів, включаючи консерви, які були впроваджені у виробництво, та напівфабрикати в асортименті для дітей шкільного віку.
Видано 2 підручники, 2 посібники та 3 монографії.
Нагороджена Грамотою Міністерства освіти і науки України як науковий керівник переможця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт (2009 р.), Грамотою НУХТ за багаторічну плідну науково-педагогічну працю та з нагоди 75-річчя від дня заснування НУХТ (2005 р.), Почесною Грамотою НУХТ за високий професіоналізм та з нагоди Дня працівниеків харчової промисловості України (2008 р.), Почесною Грамотою НУХТ за багаторічну плідну науково-педагогічну працю з підготовки фахівців вищої кваліфікації (2014 р.), Дипломом Міністерства аграрної політики та продовольства України у зв’язку з 40-річним ювілеєм роботи в м’ясній промисловості (2017 р.), Подякою НУБіП України (2019 р.).
Нагороджена Почесною грамотою За заслуги перед національним університетом біоресурсів і природокористування України та з нагоди 125-річчя з дня заснування НУБіП України (2023 р.).