Історичні традиції демократизму у сучасному світі

22 жовтня 2022 року

21 жовтня на платформі Zoom відбувся онлайн-Круглий стіл до чергової річниці заснування Організації Об’єднаних Націй «ООН – Україна: вікові традиції демократизму і сучасність». Його організатором, як завжди, виступив актив науково-навчальних гуртків кафедри міжнародних відносин і суспільних наук «Дипломатія і геополітика» та «Інформація і політика».

Зауважимо, що час проведення Круглого столу гуртківцями було обрано не випадково: адже, крім того, що ця дата є передднем фундації Організації Об’єднаних Націй (24 жовтня 1945 р.), а Україна – одна із держав-фундаторів, саме у цей день, і це добре відомо студентам-міжнародникам, і що вони не могли лишити поза увагою, виповнюється 350 років із дня народження Пилипа Степановича Орлика (1672-1742) – видатного вітчизняного політичного, державного та військового діяча, дипломата, просвітника, публіциста, одного із упорядників «Договорів і постанов» - конституційного акту, що він й досі вважається однією із найперших Конституцій у світі й першою українською Конституцією. Можна цілком слушно стверджувати, що, у тому числі, й створена ним першою у Європі модель вільної суверенної держави, її соціальні засади, прописані ним у Конституції поняття «вільного народу», основи демократії та правосуддя стали у пригоді тим, хто за сторіччя згодом визначали принципи й засади утворення міжнародних організацій універсального, тобто всеохоплюючого, вселюдського типу.

     

Тому першим із запланованих був виступ студентки V к., групи МВ 22001 м (з) Товкун І. І. «Пилип Орлик і традиції сучасного демократизму».
Відкриваючи, за дорученням старостату, науковий захід, керівник гуртків, викладач кафедри С. Асатуров, коротко окресливши його завдання й актуальність, підкреслив, що він, на відміну, що цілком зрозуміло, від попередніх років, проводиться не просто під час військової агресії проти нашої країни, але для багатьох й під бомбами, для чималої кількості його учасників – без світла, із інтернет-перебоями, проте, попри всі ці обставини студенти ані на мить не припиняють навчання й заняття наукою.

     

Із вітальним словом науковця до присутніх звернувся в. о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, доктор політичних наук, професор, О. В. Шевчук, який, підкресливши важливість подібних наукових зібрань студентської молоді для більш якісної підготовки до оволодіння бакалаврами основами майбутньої професії, висловив впевненість у високому рівні проведення Круглого столу, побажавши всім присутнім всіляких успіхів й гараздів у навчанні й науці та мирного неба над головами.
Далі слово було надано студентці групи МВ 21001 б Тимощук Карині, яка презентувала виступ на проблемно поставлену тему: «Структура ООН: чи відповідає вона вимогам часу?». Цю проблематику розвинула бакалавр цієї ж групи Паштецька Анна.

     

Задля виступу на нагальну тему «Боротьба України за мир і свободу у світі після повномасштабного вторгнення росії» слово взяла студентка групи МВ 21002 б Бусло Іванна.

     

«ООН і права дитини у воєнні часи» стало темою доповіді студентки тієї ж групи Свириденко Олександри.
Про роль жінок у миротворчій діяльності ООН розповіла Мудренок Дарина, а тема «Японія і ООН» стала предметом розгляду студентки першої групи другого курсу Кравченко ЮліїПро зміст й перспективи Українсько-кіпрськіх дипломатичних стосунків йшлося у розвідці Жовнер Теттяни.

     

Ще один, вкрай цікавий та науково обґрунтований виступ «Культурна дипломатія України та Італії» презентувала студентка ІІІ к. групи МВ 20001б Запорожченко Марина.

     

Всього, таким чином, було заслухано 9 доповідей й повідомлень, що вони, варто сказати, викликали належний інтерес і супроводжувались досить жвавим обговоренням.
У цілому, можна сказати, що проведений Круглий стіл викликав чималий студентський інтерес, пройшов цікаво, науково-аналітично і у цілому виконав поставлені організаторами завдання. Його учасниками стали понад 50 членів обох наукових гуртків. Приємно відзначити, що участь у ньому взяли викладачі кафедри, що вони були у цей час вільні від занять на інших факультетах й спеціальностей.
Підбиваючи підсумки, гість Круглого столу, Надзвичайний і Повноважний Посланник Першого класу Оснач М. В., що він неодноразово представляв інтереси нашої держави у міжнародних організаціях і був учасником багатьох наукових форумів кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, відзначив зокрема різноманітність проблематики Круглого столу та широке поле наукових підходів його учасників до розкриття обраної проблематики.

 

Сергій Асатуров,

науковий керівник гуртків

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook