П’ять свят 14 жовтня

14 жовтня 2022, 13:58
Сьогодні, в християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День козацтва, День створення Української Повстанської Армії, День захисників і захисниць України та Всесвітній день яйця.
 
 
14 жовтня 2014 року президентським указом було започатковано святкування Дня захисника України, а 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.
Дата 14 жовтня вибрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці.
 
 
Подія, що стала початком святкування Покрови, відбулася ще у далекому 910 році у місті Константинополь. Тоді Візантійська імперія потерпала від війни з сарацинами-мусульманами. Тоді у неділю, 14 жовтня, коли Константинополь був під облавою ворожих військ всі віряни міста зібралися у Влахернському храмі на молитву. Під час молебню Андрій Юродивий побачив над людьми Пресвяту Богородицю, яка була осяяна небесним світлом та оточена ангелами. Богородиця помолилася за мир, зняла з себе покрову та накрила нею усіх людей у храмі. Це божественне чудо допомогло жителям Константинополя повірити у те, що Богородиця опікується світом та прагне миру. Згодом, візантійцям вдалося зняти облогу та перемогти сарацинів.
Саме з цієї божественної служби 14 жовтня у Візантії почали відзначати свято Покрови Пресвятої Богородиці. А вже у Х столітті Покрови почали святкувати і на Русі.
З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю. Тому саме 14 жовтня у 1999 році і був офіційно встановлений День українського козацтва.
 
 
У ХХ столітті вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії наслідували козацькі традиції боротьби за незалежність України. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. Ця дата офіційно закріплена постановою Української Головної Визвольної Ради від 30 червня 1947 року, хоча перші бої УПА відбулись у лютому 1943 року. Українська повстанська армія боролася проти як нацистської Німеччини, так і Радянського Союзу, адже основною метою своєї діяльності вважала відновлення української незалежної держави.
Й нині українська армія береже бойові традиції предків, тому у війську з’явилися назви з іменами легендарних українських, а гасло «Слава Україні» – «Героям слава» стало офіційним вітанням українського війська.
 
Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім.
І так вже співпало в цьому році, що і всесвітній день яйця святкується саме 14 жовтня.
 
 
Історія цього свята офіційно розпочалася в 1996 році, коли на конференції у Відні Міжнародна яєчна комісія (International Egg Comission) вирішила, що всесвітнє “яєчне” свято буде відзначатися у другу п’ятницю жовтня. У комісії тоді зазначили, що існує багато причин для святкування Дня яйця, і багато країн, а особливо, виробники яєчної продукції, з готовністю підтримали ідею відзначати Всесвітній день яйця.
Людина з давніх-давен обрала яйце прообразом Всесвіту та символом життя. Саме яйце є основним атрибутом в багатьох древніх народних ритуалах.
У слов’ян яйце асоціювалося з весняним пробудженням природи, родючістю землі. Язичники використовували яйця як обереги, їх приносили в дар Богам, їх використовували при пошуках заблукалої худоби, а також їми обтирали корову, щоб давала більше молока та не хворіла.
В Україні яйце є головним атрибутом одного з релігійних свят-Великодня. При підготовці до цього свята яйця розфарбовували і залежно від техніки розпису чи фарбування яйця називали крашанками ,писанками, крапанками або дряпанками. Їх дарували один одному під час Великоденних свят та на день народження, з них починали святковий обід після повернення зі служби в церкві.
 
 
Ніяка кухня світу не обходиться без яєць. Кількість страв яку можна зробити за допомогою яєць надзвичайно велика. Тому у багатьох країнах світу крім всесвітнього дня яйця, відмічаються і свої національні свята присвячені цьому продукту.
Так в Австрії в святковий день вечірня телепередача показує приготування страв з яєць, відомими кухарями, при цьому пояснюючи глядачам їх якості та властивості, а також, увечері в Відні запускаються яскраві повітряні кулі, виготовлені у вигляді яйця.
На Маврикії святкування комбінується разом з кампанією по боротьбі з бідністю. Готуються величезні омлети, які діляться і роздаються бідним жителям.
У Новій Зеландії Всесвітній день яйця об`єднується разом з Міжнародним святом кухаря, під час якого проходять змагання з виготовлення омлету. Доходи від змагання жертвуються різним лікарням.
Американці щорічно проводячи Дні гігантського омлету. Крім цього у США існує спеціальна Американська яєчна палата, якою була розроблена маркетингова кампанія, в центрі якої знаходиться універсальне блюдо під назвою «Святе яйце» і найрізноманітніші способи його приготування. Всім місцевим і державним організаціям надані матеріали про даний захід. Їх публікують в засобах масової інформації.
В Англії популярним є день egg attack «яєчна атака», під час якого проводять масові акції протесту з метанням яєць в ту чи іншу людину (переважно політиків), з метою демонстрації недовіри, несприйняття, презирства до неї та її діяльності. Також,щороку в Графстві Лінкольншир проходить Всесвітній чемпіонат із жбурляння яєць в довжину, який традиційно збирає спортсменів з різних країн. В Мексиці проводять день жбурляння сирих яєць на дальність, основною умовою, даних змагань є вміння кидати яйця так , щоб вони не розбились при цьому.
 В Угорщині відзначають фестиваль яєць в Сіофоке на озері Балатон. В 2006 році на ньому приготували яєчний гуляш, який був занесений до книги рекордів Гіннеса. На його приготування витратили 7500 сирих та 1000 варених яєць, 50 кг бекону, 35 кг свинного  жиру, по 80 кг червоного перцю та цибулі. Сюди щорічно приїжджають тисячі відвідувачів. Даний фестиваль - основна культурна і туристична подія, що об`єднує також і танці, і музику.
Цікаві факти про яйця 
Найменше в світі пташине яйце - це яйце колібрі, у найменшого виду колібрі розмір яєчка складає всього 12 мм в діаметрі і важить півграма. Найбільше - у страуса: довжина яйця - 15-21 см, вага - від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць за вагою). Шкаралупа страусиних яєць дуже товста - 0,6 см, її колір зазвичай солом'яно-жовтий, рідше темніший або білий. Щоб зварити яйце страуса вкруту, знадобиться 2 години.
Найбільше куряче яйце вміщувало в себе цілих 5 жовтків, з обхватом по вертикальній лінії більше 30 сантиметрів.
Найбільший омлет, був приготований з 5000 яєць і мав вагу біля 600 кг.
Яєчна шкаралупа має пористу будову (на її поверхні є біля 17000 отворів), через яку циркулює повітря. Саме тому яйця краще зберігати подалі від продуктів харчування з сильним запахом, запакованими.
Найважче куряче яйце, яке коли-небудь вдавалося зареєструвати, мало вагу майже півкіло.
Одне куряче яйце за своєю поживністю дорівнює п'яти перепелиним.
 
 
Наші предки одомашнили курку понад 2000 років тому.
Найбільша кількість яєць у світі отримується в Китаї, приблизний щорічний обсяг – становить 160 мільярдів штук на рік (для порівняння – в Америці, кури щорічно дають до 65 млрд. яєць).
У 1988 р від гібриду північного й південного страуса на фермі кибуца Хаон (Ізраїль) було отримано найбільше яйце масою 2,3 кг.
В XVII столітті були по-варварські знищені гігантські страуси, які були вдвічі більші сучасних африканських. Вага яєць досягала 8 кг. Яєшнею з такого яйця можна було б нагодувати 40 чоловік.
Найкоштовнішим з яєць Фаберже є «Зимове імператорське яйце», зроблене із цільного кристала гірського кришталю й прикрашене більш ніж 3 тисячами алмазів. У листопаді 1994 року це яйце було продано за 5.5 мільйонів доларів і на даний момент є найдорожчим яйцем у світі, нехай і не їстівним.
Найцінніше в яйцях для людського організму – речовина лецитин, що запобігає виникненню надлишку холестерину. Крім того, в цьому продукті є всі відомі вітаміни за виключенням тільки вітаміну C, а білок курячого яйця рахується еталоном найякіснішого протеїну. 
 За останні десятиліття про яйця казали багато поганого, але нещодавні наукові дослідження засвідчили, що вживання цього продукту не треба обме­жувати. В яйцях міститься цінний білок, що швидко засвоюється, велика кількість необхідних організму поживних речовин, включно із головними вітамінами і мінералами, а також антиоксиданти, які допомагають від деяких хвороб. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину!
  Тому з’їдати по можливості одне яйце на день навіть потрібно. 
Харчуйтесь правильно та будьте здоровi!
І навіть курочки-молодки, які утримуються в лабораторії кафедри знесли свої перші яйця.
 
 
 
 
 
 
Л. Зламанюк
Доцент кафедри технологій у
птахівництві, свинарстві та вівчарстві

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook