Свята Покрова - оберіг України

14 жовтня 2022, 9:00

Коли навколо царство змови
Марнує прожиті літа,
Накриє хусткою Покрови 
Нас Богородиця свята.
Від сил кривавих і ворожих,
Що нашу землю гнітять знов,
Хай буде завжди на сторожі
Від Богородиці Покров.

       14 жовтня українці віддавна відзначають Покрову Пресвятої Богородиці. Існує кілька легенд про це красиве осіннє свято, одна із них говорить, що у  910 році в місті Єрусалимі Пресвята Богородиця під час богослужіння, з’явилася юродивому Андрію і його учневі Єпіфанію. Богоматір накрила їх та всіх віруючих білим покривалом, яке захистило від видимих і невидимих ворогів.

     В Україні культ Богородиці увічнив Ярослав Мудрий при будівництві святої Софії та церкви Благовіщення на Золотих воротах у Києві. Своєрідним символом національної опіки є величава запрестольна мозаїка Матері Божої Оранти в Софії, на якій Марія, звівши руки вгору (як прообраз Макоші), просить благословення вкраїнському народові. В конусі над нею - багатомовний напис: "Бог посеред неї і не порушиться, помагає їй день у день".
     Сьогодні, у страшні для українського народу часи, коли по рідній землі ступає нога ката, ми просимо заступництва Пречистої Діви для наших оборонців і віримо, що Богородиця накриє їх своїм омофором, і вже скоро ми святкуватимемо Перемогу!
  

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook