Участь гарантів кафедри фінансів у Форумі академічної чесності

7 жовтня 2022, 13:08
      Дотримання академічної доброчесності – надважлива площина у забезпеченні якості вищої освіти. Саме тому 4 жовтня 2022 року гаранти кафедри фінансів (ОНП 072 Фінанси банківська справа та страхування – Давиденко Н.М., ОПП 072 Фінанси банківська справа та страхування – Скрипник Г.О., Негода Ю.В. та Біляк Ю.В.) прийняли участь в онлайн-форумі академічної доброчесності, який провели для всіх бажаючих Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти спільно із Unicheck Україна.

     Основна тема події – проблема академічної доброчесності у вищій освіті в умовах кризи. На цьому форумі піднімалась серія тем про те, як підтримувати академічну доброчесність у часи кризи та які методи можуть вплинути на її розвиток.

      Спікери заходу, Голова Національного агентства Андрій Бутенко, його заступник Іван Назаров, член Національного агентства Артем Артюхов, комерційний директор Unicheck Україна Андрій Сідляренко, секретариня комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Наталія Піпа та проректорка Університету Назарбаєва Лоретта О`Донелл, поділилися з відвідувачами Форуму сучасним світовим досвідом у царині забезпечення академічної доброчесності, успішними кейсами з української практики, спільно з аудиторією подискутували про актуальні виклики і перспективи розбудови ефективного академічного середовища, нетолерантного до корупції, плагіату й неетичної поведінки у вітчизняній вищій освіті.
 
     Голова Національного агентства Андрій Бутенко розповів про проблеми та виклики, що виникають на рівні Університету, із порушенням академічної доброчесності та підкреслив важливість співпраці з Unicheck особливо у зв`язку із розширенням повноважень агентства щодо перевірки та присудження ступеня доктора філософії.

     Заступник Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Іван Назаров презентував законодавчі напрацювання НАЗЯВО щодо правових та практичних норм регулювання питань академічної доброчесності.
 
     Артем Артюхов, Член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, розповів про головні принципи академічної доброчесності, вказав на основні відмінності плагіату від технічної помилки при оформленні наукового дослідження та продемонстрував шляхи його виявлення.

     Комерційний директор компанії Unicheck Україна Андрій Сідляренко у своїй доповіді «Академічна доброчесність і застосування інформаційних технологій» акцентував увагу присутніх на дотриманні вимог Закону України «Про освіту», а саме статей, які присвячені дотриманню вимог з академічної доброчесності у закладах освіти, а також детально розповів про особливості використання програми «Unicheck» для перевірки видань на ознаки плагіату та надав змістовні відповіді на запитання учасників семінару.

     Проректорка Університету Назарбаєва Лоретта О`Донелл зі своїм виступом «Проект академічної доброчесності в Казахстані» розповіла про те, як в Університеті Назарбаєва працюють над усуненням причин та умов академічної недоброчесності і охоче поділилася своїм досвідом та напрацюваннями щодо реалізації цього завдання.

     До обговорення також доєдналася Наталія Піпа, народна депутатка України ІХ скликання, секретарка Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Наталія Піпа розповіла про стан слухання проєкту Закону України “Про академічну доброчесність” та висловила підтримку та готовність лобіювати цей проєкт закону та тему академічної доброчесності в стінах парламенту.

     У ході заходу було обговорено бачення – з погляду стратегії, політики, інструментів і методів – ефективних шляхів сприяння академічній доброчесності в українських закладах вищої освіти. Також учасники обговорили сучасний стан і перспективи розбудови доброчесної вищої освіти в Україні з позицій запобігання явищам корупції, плагіату, нарощення конструктивного діалогу і довіри між усіма стейкхолдерами вищої школи. По закінченню виступів спікери надавали відповіді на поставлені запитання від учасників форуму.
      В цілому Форум покликаний згенерувати нові цікаві та корисні ідеї, згуртувати зусилля усіх небайдужих навколо питань розбудови конкурентної вищої освіти в Україні, базованої на цінностях доброчесності, моралі, довіри і взаємоповаги.
     
Дякуємо організаторам за можливість долучитися до актуального заходу в умовах сьогодення. Впевнені, що кожен із учасників розуміє важливість дотримання академічної доброчесності.

 

Юлія Біляк,
доцент кафедри фінансів,
гарант ОПП «Корпоративні фінанси»
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook