Зустріч ректора зі старостами і профоргами академічних груп першого курсу: шість основних завдань спільної діяльності студентського активу і ректорату в умовах воєнного стану

4 жовтня 2022, 10:05
  Сьогодні пройшла традиційна зустріч ректора Станіслава Ніколаєнка зі старостами та профоргами академічних груп перших курсів. Студенти-першокурсники цьогоріч почали своє навчання 19 вересня і вже можуть поділитися першими враженнями від смаку «граніту науки».

  Першим до старост і профоргів звернувся ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Він детально зупинився на питаннях навчання та студентського життя в умовах воєнного стану, виокремив основні завдання спільної діяльності студентського активу і ректорату НУБіП в умовах воєнного стану та пандемії Covid-19. Їх шість. Перше – створення умов для якісного оволодіння знаннями, уміннями, компетентностями в умовах війни, участь в формуванні навчальних планів та програм. Друге – свідома дисципліна, сумлінне виконання обов’язків, допомога Збройним Силам України. Третє – практична підготовка, співпраця з бізнесом. Четверте – допомога у працевлаштуванні, пошук місця роботи. П’яте – утримання ситуації в гуртожитках, якість харчування. І шосте – культурне зростання, виховання патріотизму, громадянської позиції, поваги до України та університету. І старости та профспілковий актив академгруп у цьому процесі відіграють центральну роль, що особливо підкреслив Станіслав Ніколаєнко.

   Очільник університету навів динамічну статистику НУБіП у різних міжнародних і Всеукраїнських рейтингах, його місця в сучасних моделях університетів. Він також підкреслив, що в університеті функціонує понад 400 сучасних лабораторій, необхідних набуття студентами практичних навичок з обраного фаху. Згадав Станіслав Миколайович і про студентів, які заплатили найвищу ціну за мир і спокій у наших домівках, і дали можливість навчатися, здобувати нові знання для зміцнення обороноздатності держави.

  Станіслав Ніколаєнко торкнувся також питань культури поведінки в університеті, закликав критично оцінювати інформацію, не вірити фейкам. Взагалі потрібно бути свідомими, не пропускати жодного заняття, а інші аспекти студентського життя реалізовувати не за рахунок навчального процесу.

 

   Начальник навчального відділу Ярослав Рудик ознайомив присутніх з особливостями організації освітнього процесу в умовах воєнного стану. Він навів графік освітнього процесу та особливості формування розкладу занять для змішаної форми навчання. А також поділився корисними порадами для студентів, що саме їм потрібно встигнути зробити під час змішаного формату навчання: бути максимально самоорганізованим та неухильно дотримуватися правил поведінки в навчальних приміщеннях та на території університету; з’ясувати перелік навчальних видань у електронному форматі, які були надані науковою бібліотекою НУБіП, та отримати там необхідну літературу в друкованому форматі; вирішити усі можливі проблеми щодо доступу до електронних навчальних ресурсів університету; організувати постійний збір рейтингових даних від студентів своїх груп та щомісяця разом з наставниками подавати рейтингову відомість до деканатів/дирекцій. Ярослав Михайлович закликав молодь максимально серйозно віднестися до майбутньої першої сесії, вивчити нормативні документи, що регламентують порядок призначення академічних стипендій. 

 

   Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Сергій Михнюк ознайомив молодь із програмою виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» та прокоментував можливості, які університет надає студентам в частині урізноманітнення дозвілля. Сергій Вікторович презентував формулу «Вісім на три», де вісім годин – здоровий сон, вісім годин – навчання та вісім – саморозвиток. Така нехитра математика, на думку директора ННЦ виховної роботи, сприятиме мотивації студентів відкриттю нового в університеті та собі. Завершуючи свій виступ, Сергій Михнюк навів слова відомого українського педагога Василя Сухомлинського: «Знання без виховання – меч в руках божевільного». 

 

   Виконуючий обов’язки голови СО НУБіП України Олександр Вертелецький поділився з учасниками зустрічі деталями взаємодії студентів з органами студентського самоврядування університету, закликав активно долучатися до волонтерства, проєктів, які організовує студентський актив університету. Олександр Олександрович запевнив, що в його особі і в особі студентської організації студенти-першокурсники повинні бачити друзів і порадників, які за потреби підставлять плече підтримки. 
 
 
   Голова профспілкової організації студентів та аспірантів Олексій Мельник ознайомив присутніх з основними напрямками співпраці свого підрозділу і студентства університету. Олексій Олегович наголосив, що профспілка – місце, де кожного студента підтримають і посприяють вирішенню проблемних питань. 

 

   Начальник військово-мобілізаційного підрозділу Геннадій Ржевський проінформував старост і профоргів щодо питань вакцинації від Covid-19 та прокоментував алгоритм постановки на облік призовників. 

 

   Директор студентського містечка Сергій Стецюк розповів старостам та профоргам про студентське містечко, його інфраструктуру. Сергій Васильович закликав студентів відповідально ставитися до майна, дотримуватися порядку в кімнатах. Зі свого боку запевнив молодь у безпечності умов проживання у гуртожитках студентського містечка та постійному моніторингу і покращенню житлово-побутових умов. Нагадав і про пропускний режим під час воєнного стану. 

 

   Учасники зустрічі мали можливість висловити свою думку щодо якості організації освітнього процесу у формі традиційного для таких зустрічей анкетування.

Денис Рудень

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook