Міжнародне стажування в Університеті Вагенінген (Нідерланди) доцентів Віти Строкаль та Людмили Вагалюк

24 вересня 2022 року

Міжнародне стажування науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти є одним із основних завдань, які спрямовані на удосконалення міжкомунікативних англомовних здібностей науковців та отримання нових знань й умінь у професійному середовищі. В ході міжнародного стажування науковці мають можливість познайомитися із видатними фахівцями, отримати досвід організації наукових заходів, удосконалити свої професійні навички.

Відповідно до наказу Ректора НУБіП України від 25.08.2022 року № 81, співробітники кафедри екології агросфери та екологічного контролю, доценти Віта Строкаль та Людмила Вагалюк з 27 серпня по 7 вересня 2022 року пройшли міжнародне стажування в університеті Вагенінген (Нідерланди), прийнявши участь у Інтернаціональному воркшопі «Proclias/ISIMIP water quality workshop, learnt water models and scenarios». Основна мета стажування полягала у набутті знань про моделі якості води та навиків розробки сценаріїв розвитку екологічних ситуацій з врахуванням різних соціально-економічних, політичних та екологічних умов. 

У воркшопі, окрім головних організаторів з університету Вагенінген (Нідерланди) також прийняли участь науковці різних країн, зокрема Німеччини, Великої Британії, Австрії, Китаю, Італії, Канади. Це дало змогу познайомитися із фахівцями, обговорити спільні наукові інтереси та налагодити майбутню співпрацю.

Перший день воркшопу передбачав ознайомлення із науковими матеріалами з водно-екологічних проблем світу, вивчення інструментів моделювання та прогнозування стану якості води, обґрунтування матеріалів Протоколу якості води (Water quality protocol/ISIMIP 3).

 

Наступні дні воркшопу були наповнені груповими роботами. Зокрема передбачалося вивчення концепції та етапів гармонізації моделювання та прогнозування якості довкілля, інструментів моделей з якості води, ключових показників якості води що входять до складу моделей, результатів моделювання які опираються на сценаріях розвитку, враховуючи соціально-економічні умови держав (SSP, socioeconomic scenarios) та кліматичні зміни довкілля (RCP, climate scenarios).

 

Одним із вагомим перспектив участі у даному воркшопі – є налагодження зав’язків з провідними науковцями у професійному середовищі для майбутньої співпраці. Як результат участі у даному заході, нами було вивчено питання моделювання та прогнозування стану довкілля, у тому числі принципів удосконалення аспектів моделей з якості водних ресурсів. Дані питання є важливим для удосконалення водного менеджменту в нашій країні, є важелями розробки необхідних рішень екологами для мінімізації впливу антропогенних факторів на стан водного середовища.

В рамках візиту до Університету Вагенінген також була проведена зустріч по проекту CLIMAGRI4Ukraine (01.09.2022-01.02.2024), в якому НУБіП України є співвиконавцем. Даний проект є вагомим досягненням співпраці між Університетом Вагенінген (Нідерланди) та НУБіП України.

Продовження співпраці з університетом Вагенінген стало можливим за підтримки шанованого ректора НУБіП України С.М. Ніколаєнка, проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку В.А. Ткачука, директора ННЦ міжнародної діяльності О.М. Лабенка. Співробітники кафедри екології агросфери та екологічного контролю, в особі учасників воркшопу Віти Строкаль та Людмили Вагалюк вдячні адміністрації факультету захисту рослин, біотехнологій та екології та завідувачу кафедри О.І. Наумовській за можливість участі у міжнародних заходах та отримання вагомого досвіду для майбутньої професійної діяльності. 

Звіт про проходження стажування 

Віта Строкаль,

доцент кафедри екології агросфери та

екологічного контролю

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook