Захар Лубꞌянко, Павло Паламарчук - студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: готуємо італійську пасту з соусом «Tomato e basilico»

21 вересня 2022 року

     Італійська кухня – одна з найулюбленіших і затребуваних у всьому світі. Чи існують люди, які ніколи не чули про пасту, равіолі, різноманітні італійські соуси і вишукані десерти? Звичайно ж ні.

     Саме тому студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК разом із доцентами кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів Олена Очколяс та Микола Ніколаєнко на засіданні наукового гуртка "Науково-дослідна робота студента" провели майстер-клас із приготування італійської пасти.

 

     На майстер-класі Захар Луб’янко та Павло Паламарчук, саме ці студенти дякуючи виробничій практиці, яку вони провели навчаючись всім родзинкам приготування італійських традиційних страв за кордоном, розповідали та впроваджували у виробництво технології Італійської пасти з соусом «Tomato e basilico» (томати з базиліком). Кожен процес вимагав клопіткої роботи зі сторони кожного студента, щоб на виході страва вийшла максимально якісною та смачною.

     Для кращого розуміння і приготування страви рекомендуємо познайомитися та скористатися порадами, що перевірені на практичному досвіді студентами факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Павло Паламарчук: "Отож, спершу потрібно замісити тісто. На 100 г борошна потрібно 1 яйце і 1 ч. л. оливкової олії. На майстер-класі ми використали 400 г борошна, 4 яйця і 4 ч. л. оливкової олії. Також для більш яскравого кольору пасти, можна готувати її лише з жовтків".

 

     "Можна робити тісто в комбайні з насадкою для тіста або ж ручним способом, який більш трудомісткий, говорить Захар Лубянко. Для цього насипаємо борошно в миску і вмішуємо в неї яйця ложкою. Коли починає формуватися тісто, переходимо на дошку. Спочатку тісто розсипчасте, але це не страшно. З часом тісто отримає потрібну консистенцію. Якщо тісто виходить сухим, можна додати рідини: біле вино, бульйон або воду. Якщо тісто трохи вологе, потрібно додати трохи борошна. Якщо ви новачок, краще додайте трохи більше рідини, щоб зручніше було працювати. Якщо ми робимо тісто вручну, потрібно обов'язково дати йому постояти в холодильнику мінімум півгодини, щоб воно рівномірно просочилося. У готовому вигляді воно може зберігатися близько 3 днів, а в порціях у морозилці до півроку. Качалкою розкочувати тісто дуже важко, тому якщо немає кухонного комбайна, можна скористатися ручною машинкою для розкачування.             

   Тісто вийшло жорстким. Зараз ми відправляємо його в холодильник, замотавши в харчову плівку. Через півгодини розкочуємо тісто. Спочатку розкачайте його качалкою до того розміру, який поміститься між зазорами в насадці. Не розкочуйте одразу все тісто, краще частинами. Краї будуть спочатку нерівними, потрібно складати тісто і розкочувати з усіх боків качалкою по кілька разів, щоб лист вийшов рівним. Шари, які виходять, будуть тільки на користь готовому продукту. Постійно складаємо листи і міняємо напрям, в якому розкочуємо тісто. Потім знову користуємося насадкою на комбайні або ручною машинкою, поки не отримуємо ідеально тонкі листи".

     Денис Журенко: "Поки тісто «відпочиває», можна тим часом приготувати соус. Це називається раціональне використання часу. Для соусу потрібно через м’ясорубку перебити помідори в однорідну масу. Після того, як помідори перебилися почистити та натерти через дрібну терку 6-7 зубчиків часнику, ретельно перемішати. Потім потрібно нарізати 50 г базиліку (беремо на 1 кг помідорів). Нарізати потрібно дуже дрібно, якомога менше. Потім додати базилік в масу та знову ретельно перемішати. Після всіх цих процесів перелити заготівку соусу в каструлю та поставити на повільний вогонь, при цьому додати солі та варити 20 хвилин, періодично помішуючи. Після приготування соусу додати ложку цукру та знову все ретельно перемішати".

 

     "Якраз до моменту, коли соус дійде до свого піку, тісто стане більш еластичним, його потрібно скрутити в рулет, а потім нарізати смужками близько 5-7 мм, говорить Микола Ніколаєнко. Потім ці смужки достатньо просто розкрутити і вийде локшиноподібна паста насиченого жовтого яєчного кольору. Підготовлену локшину необхідно відварити в киплячій воді. Варити до готовності. Свіжа паста готується в середньому не більше 5 хвилин (залежить від розмірів пасти), потім злити воду і додати трішки олії, щоб мінімізувати ризик злипання пасти. Далі залишилося тільки прикрасити пасту соусом і спробувати цей шедевр, який  зроблений за справжнім італійським рецептом".

     Захар Луб’янко: «Це був насичений день, якісний майстер-клас. Велике дякую всім учасникам, організаторам, асистентам, і само собою тим, хто контролював процес. Всі залишилися задоволеними після цього майстер-класу, адже кожен учасник отримав купу емоцій, хоч трішки, але досвіду в приготуванні пасти і в приготуванні загалом. Також всі провели час в гарній компанії, поїли смачної пасти, зробили фотознімки та зняли відео на пам’ять. Можливо навіть укріпили відносини один з одним за час самого майстер-класу. Взагалі, все було супер, всім сподобалось. Є надія що це не останній майстер-клас для студентів 3-го і подальшого 4-го курсу НАШОГО найсмачнішого факультету. Також всі молодці в плані оперативності покупки продуктів для майстер-класу, без такої оперативності нічого і не вийшло б».

 

     Паламарчук Павло: «За весь час навчання, я ще ніколи не отримував стільки позитивних і гарних емоцій. Саме очне навчання дозволяє студентам познайомитися ближче з їх майбутньою професією і спробувати себе в справжньому приготуванні страв. Тим більше було приємно поділитися зі студентами традиціями Італійської кухні, яка має багато схожих елементів з українською.»

     Денис Журенко: «Це були незабутні емоції, наче я знову потрапив у Італію на практику, мені дуже сподобалася зібраність моїх одногрупників, та як був викладений матеріал нашими викладачами, все проходило на найвищому рівні».

 

    Загальні враження досить не просто виразити, тому що ті емоції, які отримуєш під час виконання, потрібно відчути, саме тому запрошуємо всіх бажаючих відвідати майстер-класи, які проводять студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

 Олена Очколяс,

Микола Ніколаєнко,

доценти кафедри технології

мясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook