Відпочиваємо працюючи — разом до перемоги!

20 вересня 2022 року
   Під час своєї відпустки у липні-серпні 2022 року я мала нагоду провести низку наукових досліджень у галузі біомедицини у лабораторії молекулярної біотехнології та функціональної геноміки Технічного університету прикладних наук м. Вільдау, ФРН.

  За багаторічної плідної співпраці з німецькими колегами-біологами було отримано низку оригінальних результатів в галузі нанобітехнологій, які опубліковано у високорейтингових міжнародних журналах квартилю Q1 — Cancer Nanotechnology , Pharmaceutics, Nanomaterials, Archives of Toxicology.
  Для проведення наукових досліджень in vitro біологічної активності smart полімерних матриць, навантажених протипухлинними препаратами, мене особисто запросив завідувач лабораторії, професор Маркус Фроме. Слід зауважити, що свою підтримку і допомогу професор Маркус Фроме запропонував одразу з початком повномасшабного вторгнення армії росії у лютому місяці.

 


   За використання спектрофлюориметричного методу я дослідила внутрішньоклітинну продукцію АФК та вміст АТФ, а за використання флуоресцентних барвників і протокової цитофлуориметрії — розподіл клітин за фазами клітинного циклу і транслокацію фосфатидилсерину на зовнішню поверхню клітинних мембран. Крім того, я удосконалила свої професійні навички у клітинній біології, опанувавши методику культивування сфероїдної культури (3D-модель) пухлинних клітин in vitro.


  На розширеному науковому семінарі лабораторії молекулярної біотехнології та функціональної геноміки Технічного університету прикладних наук м. Вільдау я представила доповідь за одержаними результатами, а також детально ознайомила присутніх колег зі структурою нашого університету і науковими напрямами кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, умовами навчання студентів в НУБіП України, із ситуацією в Україні, яка виникла внаслідок агресії росії тощо. Я також обговорила з німецькими колегами плани щодо подальшої наукової співпраці, можливі шляхи виконання дуальних наукових досліджень, представлення спільних результатів на наукових конференціях та їх опублікування у високорейтингових наукових виданнях, подачу спільних міжнародних проєктів.

 
   Професор Маркус Фроме люб’язно надав нашому науковому колективу матеріальну допомогу у вигляді реактивів на суму близько 40 тис. грн тест-набори для визначення концентрації білка, активності антиоксидантих ензимів, камери для підрахунку клітин, а також лабораторний одноразовий пластик (піпетки, фалкони, матраси, 96-плашки) для роботи з культурою клітин in vitro.

  
   Про результати своєї наукової роботи в лабораторії молекулярної біотехнології та функціональної геноміки Технічного університету прикладних наук м. Вільдау та мою участь у різних громадських акціях українців в Німеччині проти російської агресії я доповіла на науковому семінарі кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики 7 вересня 2022 року. Під час семінару тривала цікава і змістовна дискусія щодо використання наноматеріалів у біології та медицині, організації навчальної і наукової роботи у Технічному університеті прикладних наук м. Вільдау, а також обговорено можливості подальшої наукової співпраці з німецькими колегами.

 


   Щиро дякую нашим німецьким колегами за всебічну підтримку, розуміння і допомогу! Віримо у перемогу! Працюємо – переможемо! Все буде Україна!

  

  

  

 

Світлана ПРИЛУЦЬКА,
зав. кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook