Вітаємо студентів, викладачів і співробітників ННІ лісового і садово-паркового господарства!

18 вересня 2022 року
НУБіП України
18 вересня  Україна відзначала день працівника лісу. Це свято присвячене професійним людям, які захищають українські ліси та працюють у сфері лісового господарства і деревообробної промисловості України (Міжнародний день лісів відзначається 21 березня).  Лісівники працюють для забезпечення суспільства деревиною та іншою лісовою продукцією, зберігаючи і примножуючи соціально-господарські та екологічні функції лісу.
Лісівники – найбільші друзі екологів! Екологічні функції лісу надзвичайно широкі – ліси, зокрема, регулюють циркуляцію води та повітря, рівень опадів, виділення кисню, температуру повітря, глобальний та мікроклімат, зв'язує вуглекислоту, запобігає ерозії ґрунтів тощо. Завдяки цьому покращуються умови для сільськогосподарської діяльності та зберігається біорізноманіття. З точки зору теорії біотичної регуляції навколишнього середовища, ліси – гарантія збереження біосфери!
 
 
За даними Державного Агентства лісових ресурсів територія України має відносно низький середній рівень лісистості – на 1 січня 2022 року "лісистість становила 15,9%. При цьому, за останні 50 років, площа лісів зросла майже на 21%, а запас деревини виріс майже у 3 рази". Ліси України, як і ліси в усьому світі, за своїм призначенням, окрім забезпечення потреб суспільства в лісових ресурсах, виконують водоохоронні, рекреаційні та інші екологічні функції. 
Під час війни ліси відіграють особливу роль, оскільки бойові дії на території України здебільшого проходять саме у лісах. За словами Міністра захисту довкілля і природних ресурсів "сьогодні під окупацією – близько 4,5 тис. кв. км лісу". Незважаючи на війну, працівники ННІ лісового та садово-паркового господарства продовжують працювати над підготовкою гідної зміни і відновленням втрачених лісових насаджень.
Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності щиро вітає колег з ННІ лісового господарства з професійним святом і бажає всім мирного неба, міцного здоров'я і творчої наснаги!
 
Володимир Боголюбов,
професор кафедри загальної екології,
радіобіології та безпеки життєдіяльності
 
 

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook