Виховний захід «Світ професії програміста»

15 вересня 2022 року

 

1День програміста — це неофіційне свято, що відзначається на 256-й день року. Число 256 (два у восьмому степені) вибрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта.

Сучасний світ неможливо уявити без програмного забезпечення. Все, з чим ми стикаємося за комп'ютером — результат роботи програмістів. Практично кожен електронний пристрій — від пульта дистанційного керування до промислового обладнання з програмним управлінням — проходить через руки цих фахівців.

2

Саме в цей день в групі К-41 спеціальності «Комп’ютерна інженерія» проведено виховний захід на тему «Світ професії програміста».

34

На сьогодні у світі приблизно 25 мільйонів розробників, працюють 50-80 годин на тиждень, і кожного дня вони пишуть код. Код, який автоматизує чиюсь працю, збільшує важливість технологій у світовому ВВП, залишає когось без роботи, але і створює нові ринки, компанії та можливості. Й уміння програмувати, звичайно допоможе використати ці можливості в швидкозмінному, технологічному світі.

Кожен випускник спеціальності «Комп’ютерна інженерія» має можливість реалізувати себе в професії програміста. Прикладом для них можуть служити п’ятірка найвідоміших програмістів світу:

Сер Тім Бернерс-Лі – засновник протоколу передавання гіпертексту HTTP, на якому побудований весь інтернет;

Дональд Кнут – "батько алгоритмів". Створив академічні праці для більш ніж 30 найвідоміших університетів світу. Алгоритм відбору в стрічку Facebook та алгоритм добору схожих товарів для Amazon – його творіння;

Брендан Айк – засновник мови JavaScript, яка вважається стандартом для веб-програмування;

Соломон Хайкс – засновник Docker, технології, яка "пакує" код до "контейнерів" та "доставлє" його на сервери;

Абрагам (Брем) Коен – засновник протоколу BitTorrent, що дозволяє максимально швидко завантажувати файли на ПК.

Світ програмістів дивовижний і вагомий вклад у нього роблять українські програмісти. Заради українських стартапів Марк Цукерберг готовий викладати мільярди доларів. Ідеї наших хлопців переростають в успішні компанії, а їхні винаходи розкуповують на всіх континентах.

Серед кращих стартапів, заснованих українцями можна виділити такі як: PayPal (Макс Левчин), Viewdle (Єгор Анчишкін та Юрій Мусатенко), WhatsApp (Ян Кум), Petcube (Ярослав Ажнюк, Олександр Нескін та Андрій Клен), Technovator (Іван Чуб), Grammarly(Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер).

Україна крок за кроком робить все, щоб стати найбільш діджиталізованою державою в світі.

Якщо підсумувати, то програмування – це просто грамотність ХХІ сторіччя. І хоча більшість людей не стане програмістами, так само як більшість людей не стали письменниками, але вміють писати, більшість людей не стали математиками, але вивчають математику і т.д. Вміння писати код буде і розвивати нас, і допомагати в майбутній роботі.

Захід був цікавий і повчальний. Хочу подякувати спів спікерам заходу Віталію Бабію, Роману Боднарчуку та Володимиру Маковею за цікаві доповіді.

Сергій ШТОГРИН,
викладач спеціальних комп’ютерних дисциплін.
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook