Локальна екологічна катастрофа: масштабна пожежа на підприємстві по переробці вторинної сировини!

13 вересня 2022 року

   Вночі з 12 на 13 вересня сталася масштабна пожежа на підприємстві по переробці вторинної сировини у місті Запоріжжя. За даними ДСНС відбулося займання фасованої в брикети вторинної сировини (пластикових пляшок) на площі 1000 кв.м.

   За словам голови Запорізької ОВА, Олександра Старуха, дим було видно з різних районів міста, а їдкий запах горілої пластмаси окутав все місто. Крім цього, через велику кількість горючих матеріалів вогонь швидко розповсюдився по сировині, що спричинило інтенсивне виділення тепла. Пожежу вдалося ліквідувати завдяки правильно вибраному вирішальному нарямку вогнеборців, які запобігли росповсюдженю вогню на поряд розташовані адміністративну та виробничу будівлі, а також провели розбір і проливку конструкцій для запобігання повторному займанню. Лише для локалізації пожежі рятувальникам знадобилося 40 хвилин, залучення 13 одиниць техніки та 55 чоловік особового складу. Службовці ДСНС гасили загоряння близько 2.5 години.


   Які ж наслідки для людини може завдати горіння вторинної сировини протягом такого довгого часу? Дим від спалювання пластику містить найнебезпечніши отрути – оксиди азоту, сірки, феноли, токсичні вуглеводні, канцерогенний діоксин, сполуки свинцю, ртуті та інших важкіх металів. Щільний чорний дим від горіння містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні, які володіють яскраво вираженими канцерогенними, мутагенними і тератогенними властивостями. Саме ці речовини підвищують ризик розвитку ракових пухлин, безпліддя тощо. Найвразливіша група людей – це люди, які мають хронічні хвороби дихальних шляхів ( бронхіальна астма, бронхіт, пневмонія тощо).

 

Юлія Яцишина та Юлія Анатольєва,

студентки спеціальності 101 «Екологія»

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook