ВІЙНА ЦЕ НЕ ПРИВІД ОПУСКАТИ РУКИ: демонструють викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

12 вересня 2022 року

     З початку повномасштабної війни в Україні розпочатої російською федерацією наш народ переживає всі види лиха. Поряд із руйнацією та повним знищенням майна, втратою зв’язку із рідними, випробування на фронті не менш значним є і емоційне та інформаційно-психологічне навантаження. У всіх є вибір як це пережити цей час. Працівники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК зробили однозначний вибір докладати зусиль з отримання нових результатів наукових досліджень та працювати на розбудову нашої неньки-України.

     «Нас не зупиняли роки пандемії і нас не зупинить війна. Мрію загарбників про зупинення у тому числі української наукової діяльності, прогресу, кооперації та зниження наукових рейтингів України у світі долаємо усі разом. Ми не розділяємо думки, що успішна держава чи успішні ЗСУ можуть бути без наукових результатів! І в п’ятірці перших пріоритетів під час військового стану має бути, щось, а наука потім» - вважає аспірант Роман Двикалюк.

     Результати досліджень не залежно від складнощів військового часу, молоді науковці презентують та апробують на міжнародних заходах, відстоюючи цим самим високий рівень української науки. Так, 18 серпня 2022 року відбулась науково-практична конференція з міжнародною участю, де представлено результати досліджень пошуку нових способів виготовлення засобів для отримання якісного прополісу високої якості, як складової харчових продуктів та сировини. Напрямок бджільництва продукує, що найменше 6-ть інгредієнтів котрі слугують для виробництва харчових продуктів. Отримання якісної сировини є запорукою виробництва якісних продуктів харчування, які у свою чергу складають здоровий раціон. Здорове харчування необхідне усім від військових на передовій до людей що переживають у тилу лиха війни.

     З 24 по 28 серпня 2022 року відбувся 47 Конгрес Апімондії в Стамбулі (Туреччина). Незважаючи на всі складності, що пов’язані з війною та складною логістикою наша держава була представлена чисельною делегацією виробників, громадських діячів і науковців у тому числі і Національним університетом біоресурсів і природокористування України, факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Загальна кількість постерних презентацій за співавторства працівників факультету склала 9, які доступні в електронному вигляді на сайті заходу.

 

Постерна конференція

 

     Доцентом кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Леонорою Адамчук усною доповіддю було представлено результати міжуніверситецьких наукових досліджень за програмою «Агроскаутинг» − «Поєднання бджолозапилення суниці з внесенням фунгіцидів». Важливо відзначити, що агрохімікати є основною проблемою у виробництві якісної продукції харчування. У більшості випадків виробники приділяють більше уваги високій урожайності та не враховують наслідки контамінації продукції залишками агрохімікатів та пестицидів. Інноваційні підходи до обробітку сільськогосподарських угідь та їх наукове супроводження є важливою умовою отримання якісних продуктів харчування, та відповідно озвучені результати викликали значний інтерес міжнародної спільноти. Усні виступи транслювалися онлайн.

 

 Доповідь на 47 Конгресі Апімондії в Стамбулі

     Вперше презентовані результати наукових досліджень, що тривали у 2019-2022 роках. Важливо відмітити, що до проведення дослідів були залучені студенти НУБіП України з різних факультетів: харчових технологій та управління якістю продукції АПК, тваринництва та водних біоресурсів, агробіологічного.

     Кооперація факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України з ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», програмою «Агроскаутинг» від USAID’s Agriculture Growing Rural Opportunities Activity (AGRO), Chemonics International Inc, Поліським національним університетом, Дніпропетровським державним аграрно-економічним університетом, ТОВ «Агровесна», ФГ Фортуна Агро-V, дало можливість у ці складні часи представити достойні інноваційні результати досліджень української науки на світовій арені.

     Захищаємо Україну кожен на своєму фронті і наближаємо перемогу виключно наполегливою працею і відданістю де б ми не були!

Галина Толок, в.о. завідвача кафедри

стандартизації та сертифікації с.-г. продукції

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook