Ректор Станіслав Ніколаєнко перевірив готовність НДГ до зимового періоду в умовах воєнного часу

8 вересня 2022, 15:34
   8 вересня 2022 р. під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка та за участі членів ректорату: проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадима Кондратюка, проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука та начальника відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Миколи Грунтковського відбулося виїзне засідання з питань підведення підсумків поточної діяльності навчально-дослідних господарств НУБіП України та визначення пріоритетних завдань по підготовці НДГ до зимового періоду.

 

   Нарада проходила у «Великоснітинському НДГ ім. О.В. Музиченка». Також в ній взяли участь директор НДІ технологій та якості продукції тваринництва, доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса Іван Чумаченко, директор НДІ рослинництва та грунтознавства, доцент кафедри землеробства та гербології Дмитро Літвінов, що попередньо в складі робочої групи детально обстежили поля, приміщення молочно-товарних ферм, складів, де зберігається урожай, поспілкувалися з головними спеціалістами НДГ «Великоснітинське» та «Агрономічної дослідної станції» та склали звіт про стан справ в цих господарствах. На нараді також були присутні директор НДГ «Великоснітинське» Микола Журавель та директор «Агрономічної дослідної станції» Юрій Росамаха разом з головними спеціалістами господарств. Спочатку присутні побували на полях, що вже готуються до посіву озимих зернових культур, біля комбайнів, що збирають соняшник та кукурудзу на силос, на молочно-товарній фермі, на складах, де зберігається урожай. А далі підвели підсумки і розглянули плани підготовки до зимового періоду.
  У вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що головним завданням зараз, під час воєнного стану, є зберегти потенціал навчально-дослідних господарств НУБіП України як бази практичної підготовки студентів, наукових центрів НУБіП та виробничі потужності господарств. Попереду складний період зимівлі, і підведення підсумків роботи саме зараз, аналіз недоліків, корегування планів роботи НДГ є дуже вчасним, коли ще можна змінити ситуацію на краще.

   Із інформацією про поточну ситуацію у «Великоснітинському НДГ ім. О.В. Музиченка» присутнім доповів директор Микола Журавель. НДГ завершило збирання ранніх зернових культур на площі 607 га з середньою урожайністю 36,7 ц/га, в тому числі озимої пшениці 37,5 ц/га, ячменю 40,4 ц/га. У власні склади закладено на зберігання понад 2200 т зерна. Умови зберігання хороші, склади відремонтовані. Зараз НДГ заготовляє кукурудзяний силос. Вже зібрано понад 60% площ, закладено понад 3300 т силосу. Також збирають соняшник. Поки зібрано лише третину площ, валовий збір біля 300 т. Урожайність цього року нижча, ніж минулого через посуху у червні-липні, коли закладався урожай. Стоїть завдання максимально зібрати все з поля, не допускаючи втрат. Планується посівна озимих зернових культур на рівні минулого року. Насінням НДГ забезпечене, підготовлена посівна техніка, є запас пального. По тваринництву надій на фуражну корову 3800 кг, зараз середньодобовий надій 21,5 л на корову. Приміщення ферми частково відремонтовані, зараз ремонти продовжуються.

   Про результати діяльності «Агрономічної дослідної станції» доповів директор Юрій Росамаха. Також повністю завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Зібрано біля 1,5 тис тон зерна, урожайність озимої пшениці 48,2 ц/га, ячменю 43,0 ц/га. Також зараз розпочалось збирання соняшника, готуються площі під посів озимих зернових культур. Посів планується на рівні минулого року. Завершується будівництво складу для зберігання зерна. В цьому році все зерно пшениці розміщено в складах господарства без послуг елеватора. У тваринництві надій на фуражну корову на даний час становить 4400 кг молока, середньодобовий надій на корову 20 л. Приміщення ферми частково відремонтовані, ремонти продовжуються.

  В ході доповідей відбувалась дискусія, директори та головні спеціалісти відповідали на питання.
   З висновками робочої групи по перевірці стану НДГ до зимового періоду виступив її голова Іван Чумаченко. Відмітив задовільний стан підготовки ферм, забезпеченість кормами на рівні 100% до потреби, відзначив, що необхідно зробити у тваринництві НДГ найближчим часом. У співдоповіді по стану рослинництва в НДГ результати перевірки доповів Дмитро Літвінов. Відзначив як позитив, підготовку грунту до посіву, звернув увагу на необхідність використовувати в рослинництві сучасні ресурсоощадні технології, дотримуватись сівозміни.

   У своєму виступі проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк відзначив, що урожай цього року нижче, ніж минулого. І хоча на це є й об’єктивні причини, НДГ не завжди оперативно реагували на ситуацію, мало застосовували сучасних технологічних підходів, щоб знизити витрати ресурсів в даних умовах у рослинництві. Наголосив на необхідності підтримувати наукові дослідження як науковців НУБіП, так і залучати більше великі аграрні підприємства, що можуть інвестувати кошти в розвиток господарств, зокрема для організації демополів, дореєстраційного випробування нових сортів та гібридів, апробацій технологій захисту рослин і систем живлення.

  Начальник відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Микола Грунтковський відмітив, що НДГ цього року отримали урожай нижче, ніж заплановано. Певною мірою це було пов’язано із складними погодними умовами, а також не вдалося вчасно реалізувати продукцію минулого року по вигідним цінам через воєнний стан, що призвело до обмеження коштів і неможливості виконати всі технологічні операції в повному обсязі. Відмітив позитивні моменти: посилення контролю за використанням матеріальних ресурсів господарств, зменшення послуг сторонніх організацій, елеваторів. Звернув увагу на необхідність пошуку додаткових коштів на господарську діяльність, зокрема застосування сучасних технологій, нових комерційних культур, пошуку ресурсів для організації переробки продукції.

   Підводячи підсумки, Станіслав Миколайович дав завдання розробити план заходів щодо підготовки і проходження осінньо-зимового періоду в НДГ НУБіП України і чітко його виконувати. Забезпечити збереження потенціалу господарств, не зупинятися на досягнутому, навіть в такий складний час шукати шляхи для розвитку.

Микола Грунтковський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ,
Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook