Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відвідали унікальну медоварню "Медовий спас"

8 вересня 2022 року

    На цьому тижні нашій групі випала можливість побувати на одній з перших медоварень в Україні «Медовий спас», що знаходиться в місті Бровари.

     Медоварня «Медовий Спас» − це одна з перших технологічних медоварень промислових масштабів в Україні. Натуральні напої з меду − безцінний дар, який залишився у спадок від наших предків. З давніх часів на нашій землі мед вважався золотим скарбом і запорукою міцного здоров'я. Медоварня «Медовий Спас» відроджує і виводить на якісно новий рівень традиції медоваріння за допомогою сучасних технологій та дає можливість продегустувати автентичний український напій, який зміг поєднати старовинні рецепти стародавніх медоварів з виготовленням на новітньому обладнанні.

     Підприємець Сергій Липко побудував завод, що переробляє 60 т меду щороку та виготовляє близько 200 т напою, який робили східні країни ще три тисячі років тому. «У нас є правило: не додавати в медові напої спирти і цукор. Ми єдині у світі, хто виробляє такий медовий напій», – переконує власник медоварні. Для виготовлення тонни готового напою потрібно близько 300 кг меду. За рік медоварня може переробляти до 60 т меду, але не будь-якого. Потрібен монофлорний мед – зібраний з одного виду медоносів, тому більшу частину солодкого продукту підприємець купує в пасічників (https://www.youtube.com/watch?v=Ok_BpRf1WMc&t=4s).

    Медоварня «Медовий Спас» створена 14 жовтня 2018 у Київської області. Устаткування медоварні сертифіковане за сертифікатами НАССР, ISO, встановлена італійська лінія розливу вин. Потужність виробництва складає півмільйона пляшок в рік. Виготовлення медових напоїв може стати перспективним, так як популяризація медових вин набирає обертів у світі. А так як Україна входить до п'ятірки світових експортерів меду в світі, медоваріння може стати цікавим локальним виробництвом

 

 

    Медоварня "Медовий Спас" одна з перших створила автентичний напій країни. У виготовленні п'янкого напою застосовується технологія зброджування меду, натуральних соків холодного віджиму без додавання цукру, спирту, ароматизаторів або барвників. Завдяки технології зброджування, напій зберігає всі корисні мікроелементи, ферменти, вітаміни, антиоксиданти меду і соків. Ми були приємно вражені, що на території України є виробництво, яке залишить свій слід в історії, щоб про нього пам’ятали нащадки та пишалося майбутнє покоління. Якщо Ви хочете відчути смак унікальних напоїв наших предків та пережити неймовірний досвід у вашому житті, побачити на власні очі технологію виробництва, який зацікавить не лише студента факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, радимо відвідати медоварню "Медовий Спас". Щоб переконатись  у вищесказаному, радимо прочитати декілька відгуків наших студентів:

     «Сьогодні нам пощастило відвідати виробництво з виготовлення вина з натурального меду. Це була наша перша поїздка на виробництво. Знайомство з підприємством почалося з його назви.  Напої з меду були відомі ще з біблійський часів, також слово «Сікера» вживалося декілька разів у Біблії. Також у назві використовується латинська буква «R», що надає витонченості та оригінальності. Входячи до цеху з виготовленням продукту, одразу можна відчути приємний запах меду. Найперше, що мене вразило − це стерильність всіх приміщень, обладнання та відповідність до вимог систем менеджменту якості. Цьому є підтвердження різних відгуків закордонних та українських делегацій та сертифікати ІSО. Ми побачили кожен етап, крок-за-кроком від надходження сировини до готової сировини, реалізації продукту. Також після екскурсії виробництвом ми мали змогу продегустувати 8 різних видів напою у супроводі сомельє. Нам розповіли історію вина, правильність дегустування та з чим смакувати кожне вино. У кожному напої відчувався запах та смак меду у поєднанні із ягодами, квітами. Хочемо від всієї групи подякувати Національному університету біоресурсів і природокористування України, факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та викладачам Адамчук Леонорі та Розбицькій Тетяні за можливість закріпити свої теоретичні знання щодо технології приготування напоїв, визначення показників якості, набути навичок сомельє та найголовніше побачити кожен процес виробництва вживу.»

Шарандак Софія

     «Наша група №3 побувала на одній з перших, унікальних медоварень «Медовий спас». Дуже круто, що лекційні та лабораторні заняття можна зробити набагато цікавішими завдяки таким поїздками на подібні виробництва. Окрім очікуваного знайомства з виробничим цехом,ми дізналися історію медоварні та історію напоїв, які там виробляються. Наприклад, ці напої зустрічалися ще в Біблії, або в згадках правління Володимира Червоного Сонечка, який наказав приготувати 300 дубових бочок «Сікери». Найбільше всього мене вразила компактність приміщення цеху, тобто для виробництва напоїв з меду в промислових масштабах використовується чотири не дуже великих кімнати, яких вистачає для заготівлі сировини та упакування, окремо міститься лабораторія та ресторан, де відбувається реалізації продукції. З цього та розповідей засновника цієї медоварні я зробив висновок, що для початку схожого виробництва може вистачити гаража, але, звичайно, з надіями на розростання в майбутньому. Окремо хочеться відзначити, що під час та після екскурсії виробництвом нам пощастило зробити дегустацію різних видів медових напоїв. Ми не лише відчули їх витончений та унікальний смак, але й дізналися їх особливості та досягнення порівняно з іншими напоями на світовому рівні. Отож, хочу подякувати своєму університету та факультету за можливість не лише слухати теоретичний матеріал на лекціях, а й відвідувати сучасні виробництва для закріплення набутих знань та набуття нового досвіду. Також наша група щиро дякує власнику Сергію Липку за відкритість, за працю на благо розвитку промисловості та України в цілому. Бажаємо вам процвітання та мирного неба всім нам.»

Бойко Максим

 

     У сучасному світі споживача важко здивувати особливим продуктом. Це стосується і ринку всіх харчових продуктів і напоїв. Важко відшукати по-справжньому національний, традиційний продукт. Медоварня «Медовий Спас» відроджує традиції медоваріння і виводить на ринок медовий хмільний напій "Сікера", тому радимо відвідати та продегустувати продукцію даного виробництва. Усім, хто прагне скуштувати чи вразити друзів автентичним напоєм, радимо зупинити вибір на "медовому вині". Приголомшливе поєднання меду та ягідних соків створює живий, насичений та неповторний смак. Древні рецепти та сучасні технології допомогли відродити хмільний мед, який може стати новою українською візитівкою серед напоїв. 

 

Студенти 2 курсу, 3 групи
факультету харчових технологій та
управління якістю продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook