Віта Колокольна: «Моє бажання навчатися та здобути ступінь магістра збільшується завдяки високоспеціалізованим фахівцям факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, які постійно ведуть активну наукову та викладацьку діяльність»

7 вересня 2022 року
  • Пам'ятаєш, як обирала університет для вступу і чому зупинилась на НУБіП України?

— Я дізналася про НУБіП України та зокрема перспективну спеціальність 101 «Екологія» від знайомих, які раніше тут навчалися. Вони щиро рекомендували це місце, як найпрестижніший університет в Україні.
  • Чому обрала саме спеціальність 101 «Екологія»?

— Я обрала цю спеціальність, бо ще змалку мріяла працювати і допомагати природі.
  • Віта, ти успішно закінчила навчання та здобула ОС «Бакалавр», чому вирішила далі вступати до магістратури?

Професія еколога є професією сучасності та майбутнього. На мою думку, спеціальність «Екологія», в умовах сьогодення, коли воєнні дії на території нашої держави наносять значної шкоди, у тому числі й навколишньому середовищу — має пріоритетне значення. Для досягнення моєї мети стати висококваліфікованим спеціалістом за фахом «Екологія», продовживши наукові дослідження та вийшовши на якісно новий рівень своїх можливостей — ступінь бакалавра недостатньо. Тому, маю на меті продовжити своє навчання та досягти ступеня магістра в Національному університеті біоресурсів і природокористування України, який вважається найавторитетнішим закладом вищої освіти в даному регіоні. Моє бажання навчатися та здобути ступінь магістра збільшується завдяки високоспеціалізованим фахівцям факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, які постійно ведуть активну наукову та викладацьку діяльність.
  • Що найбільше запам'яталось у студентських роках?

— Студентські роки – це доросле й повноцінне життя, яке ще не увійшло в колію буденності. За 4 роки студентського життя накопичилося дуже багато різних спогадів, проте у пам’яті назавжди залишаться тільки позитивні моменти. Я по-різному уявляла своє студентське життя, але ніколи не думала, що матиму стільки хороших друзів. Всі 4 курси я жила в гуртожитку і вважаю, що саме завдяки цьому можна відчути «справжній смак» студентського життя та юності. Було багато нових знайомств, вечірок, різних подій та ситуацій, завдяки яким я стала самостійною. Отож, робіть свої студентські роки незабутніми, не обмежуйте себе ні в чому, й окрім навчання, обов’язково весело та активно відпочивайте!
  • Що думаєш з приводу екологічної ситуації, яка склалася з початком війни?

— Згідно з Індексом екологічної ефективності, ще до початку російського вторгнення в лютому 2022 року Україна посідала низьку позицію щодо якості повітря, біорізноманіття та здоров'я екосистеми. Після закінчення війни екологічна ситуація в Україні, ймовірно, буде гіршою, ніж будь-коли – зокрема, через велику кількість знищеної військової техніки. Дії російської армії на території України можна розглядати як екоцид – такий термін навіть внесений до українського законодавства. Звісно, частина дій Росії під час війни можуть не бути класифіковані як екоцид, але вони також дуже важко впливають на довкілля. Вже зараз «Екодія» нарахувала 277 випадків.
  • Які кроки кожен із нас може зробити прямо зараз, аби допомогти екології?

— Якщо людина бажає зробити свій внесок у захист довкілля, перед нею є безліч можливостей. Можна відносити себе до екоактивістів, які роблять щось додаткове для збереження природи, вступати в інші тематичні організації, саджати дерева. Проте, в умовах сучасного цифрового світу значний вплив може мати навіть репост в соціальних мережах. Часто небайдужі до природи активісти наголошують на тому, що допомога у розповсюдженні інформації інтернетом також відіграє чималу роль. Таким чином, збільшуватиметься обізнаність інших людей.
  • Ти працюєш методистом на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології. Як тобі вдається поєднувати навчання та роботу, поділись секретом?

— Одним з перших свідомих кроків стало прийняти рішення влаштуватись на роботу, яке прийшло до мене на 4 курсі. У мене було велике бажання працювати саме методистом і завдяки декану факультету Юлії Коломієць та її заступника Валерії Бондарь я потрапила до адміністрації факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Мені вдається не тільки поєднувати навчання з роботою, я ще маю час на друзів та своє особисте життя. Тому, мій меседж такий: кидати навчання не варто, адже хороша освіта збільшує шанси побудувати кар’єру, що приноситиме відмінний заробіток. Я вважаю, що працювати в студентські роки – похвально, це характеризує тебе, як серйозну і самостійну людину.
  • Як вважаєш, тебе можна назвати патріотом факультету? Якщо так, то чому?

— Насамперед мій патріотизм – це безкорислива любов та відданість своєму факультету. Я з гордістю можу назвати себе справжнім патріотом, тому що не розповідаю про любов до факультету, а відстоюю інтереси, працюю і живу задля його процвітання, примножуючи набуте.
  • Про що мрієш та які маєш плани на майбутнє?

— У майбутньому прагну продовжувати навчатися на даній спеціальності в магістратурі, розвивати своє вміння, безперечно, стати спеціалістом в галузі екології та продовжити свою діяльність в науковій сфері. У мене є бажання бути активним учасником наукових заходів університету, розвиватися та допомагати, приймати участь у наукових дослідженнях та конференціях, будувати своє майбутнє пов’язане з екологією.
  • Віта, вдячна за щиру розмову та відданість своїй справі! Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології пишається студентами та співробітниками з такою активною життєвою позицією! Бажаємо тобі невичерпної енергії, натхнення, успішно закінчити навчання та досягти поставленої мети!

 

Наталія Батрак

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook