Статус англійської мови в Україні: необхідність чи потреба?

3 вересня 2022 року

   Англійська – це мова глобалізації: міжнародного бізнесу, політики і дипломатії. Це мова комп’ютерів та Інтернету. Ви побачите її на рекламних бордах у Кот-д’Івуарі, почуєте її в поп-піснях та будете читати англійською офіційні документи в найвіддаленіших куточках нашої планети. Deutsche Welle здійснює трансляції англійською. Французькі бізнес-школи викладають англійською. Це мова спілкування на засіданнях уряду у Болівії. Мова, яка, за визначенням Роберта Глостера, ще в 1300-х роках була мовою так званих «нижчих людей» в Англії, пройшла довгий шлях. І тепер це глобальна мова. Мільярд населення земної кулі вивчає англійську мову, а близько третини – користується нею. Очікується, що до 2050 року половина усього світу буде володіти нею.

   Раніше англійська мова в університеті вивчалась, так би мовити, “про запас”, або взагалі, молодь не бачила перспективи у вивченні, але зараз вона є необхідністю. Багато наших студентів через війну в Україні, опинилися у різних країнах та були змушені адаптуватись до інших умов життя, де англійська стала засобом для засвоєння інших мов, доступу до інформації, знайомства з однолітками чи навіть для допомоги батькам у розв'язанні повсякденних питань: заповненні бланків, пошуку роботи, купівлі квитків, тощо. Війна в Україні й дедалі чіткіші перспективи вступу до ЄС по-новому відкривають очі на важливість знання іноземної мови

  Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт про особливий статус англійської мови в Україні, як мови міжнародного спілкування. Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ. Згідно із поточною редакцією законопроекту, англійською обов'язково мають володіти держслужбовці, зокрема, голови місцевих адміністрацій, військові офіцери, начальники середнього й вищого складу Національної поліції, науково-педагогічні працівники вишів. Також передбачається удосконалення стандартів освіти, спрямованих на вивчення англійської мови всіма здобувачами освіти, а також впровадження додаткових курсів для дорослих. Крім того, розширюється обсяг застосування аглійської мови у сферах, дотичних до іноземців, наприклад в закладах культури, транспортній сфері, міжнародній торгівлі.

  Розширення сфер застосування англійської мови в Україні сприятиме активізації процесів інтеграції українців в європейську спільноту в межах очікуваного набуття членства України в ЄС, формуванню суб'єктності держави у світових глобалізаційних процесів, підвищенню рівня її конкурентоспроможності на глобальному ринку, а також зростанню її інвестиційної та туристичної привабливості", – сказав заступник міністра.

   У звязку з бажанням українців інтегруватись в європейську спільноту та розірвати зв’язки з Росією, виникло питання про значне розширення сфери застосування англійської мови в Україні. Англійська мова буде обовʼязковою в окремих публічних сферах суспільного життя, де наявні міжнародні комунікації, а її опанування розширить доступ студентів до світових економічних, соціальних, освітніх і культурних можливостей, які відкриває знання мови.

 

Розгон І.Ю.,
старший викладач кафедри англійської філології

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook