До 100-річчя кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька Серія публікацій: Завідувачі кафедри

28 серпня 2022, 16:37

ТИМЧЕНКО ОЛЕКСАНДР ГРИГОРОВИЧ
доктор сільськогосподарських наук, професор,
академік АН ВШ України,
очолював кафедру гігієни з 1988 по 1991 рр.

Олександр Григорович Тимченко народився 8 липня 1935 р. в сім’ї учителів, м. Біла Церква Київської області. У 1958 році О.Г. Тимченко закінчив зоотехнічний факультет Білоцерківського сільськогосподарського інституту, здобувши кваліфікацію вченого зоотехніка.
Олександр Григорович Тимченко працював головним зоотехніком радгоспу «Ново-Петрівський» (1958 р.), завідував станцією штучного осіменіння сільськогосподарських тварин при радгоспі ім. Калініна Сумської області (1958 – 1959 рр.), був головним зоотехніком радгоспу «Червона Зірка» Київської області (1959 – 1962 рр.).
З 1962 по 1965 рік – навчався в аспірантурі при кафедрі годівлі сільськогосподарських тварин і технології кормів УСГА, по закінченні якої захистив кандидатську дисертацію (1965 р.).
У 1965 – 1968 рр. – О.Г. Тимченко старший науковий співробітник, а з 1968 по 1988 рр. завідувач лабораторії розведення великої рогатої худоби дослідної станції м’ясного скотарства УСГА (смт. Ворзель, Київська область).
За період роботи на Дослідній станції м’ясного скотарства Української сільськогосподарської академії Олександр Григорович Тимченко вперше в нашій країні провів унікальні досліди по реципрокному схрещуванню абердин-ангусів з худобою чорно-рябої, білоголової української і симентальської порід.
У 1982 р. О.Г.Тимченко захистив докторську дисертацію, а в 1992 р. отримав вчене звання професора. З 1988 по 1991 р. очолював кафедру зоогігієни і будівництва тваринницьких об’єктів УСГА, а з 1991 по 1998 рр. професор О.Г. Тимченко завідувач кафедри розведення і відтворення сільськогосподарських тварин НАУ.
В 1997 р. обраний академіком АН ВШ України. Олександр Григорович Тимченко співавтор понад 200 наукових праць, у тому числі 4 монографії. Має 6 авторських свідоцтв, серед яких: «Українська м’ясна порода великої рогатої худоби. Авторське свідоцтво на селекційне досягнення у тваринництві № 284»; «Волинська м’ясна порода великої рогатої худоби. Авторське свідоцтво на селекційне досягнення у тваринництві № 703». Професор О.Г.Тимченко нагороджений урядовими відзнаками та медалями.
Професор О.Г.Тимченко перебуваючи на посаді завідувача кафедри, вніс значний вклад у вивчення процесів акліматизації м’ясної худоби в різних природно-кліматичних зонах України. Це дало змогу сформулювати ряд теоретичних положень. Основні з них такі:
- при внутріпородному схрещуванні різних за походженням і типом тварин у помісей проявляється гетерозис за живою масою не тільки в першому, а і в наступних поколіннях;
- при схрещуванні ангусів з худобою інших порід величина (крупність) матері впливає на розвиток нащадків більше, ніж – батька;
- при схрещуванні у помісей спостерігається зменшення прояву статевого диморфізму за рахунок кращої реакції телиць до прояву гетерозису;
- у новонароджених бугайців м’ясного і молочного напряму продуктивності явно виражені морфологічні відмінності органів травлення, що в подальшому формує ейрисомний і лептосомний типи.
Професор О.Г. Тимченко підготував 9 кандидатів і 4 докторів сільськогосподарських наук. Професор О.Г. Тимченко працював над створенням м’ясної породи великої рогатої худоби. Ним у співавторстві з М.В.Зубцем та В.С.Козирем написані: «М’ясне скотарство» (1991 р.); «Довідник по м’ясному скотарству» (1994 р.). Ним підготовлено та видано велику кількість навчально-методичної літератури для підготовки зооінженерів та практичних лікарів ветеринарної медицини.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook