До 100-річчя кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька Серія публікацій: Завідувачі кафедри

13 серпня 2022, 10:22

БОРЩ МИХАЙЛО СТЕПАНОВИЧ
доктор ветеринарних наук, професор
очолював кафедру зоогігієни з 1964 по 1988 рр.

Професор Борщ Михайло Степанович (19.11.1918 – 13.11.1995) народився в містечку Варва Чернігівської області у багатодітній селянській родині. По закінченні семирічки, 13-літнім хлопцем пішов працювати у щойно створений колгосп. У 1934 році вступив до Прилуцького ветеринарного технікуму. Після його закінчення у 1937 році обіймав посаду зоотехніка в районному управлінні м. Варва. У 1939 році вступив до Київського ветеринарного інституту.
У листопаді 1941 року першокурсника М.С.Борща призвали до війська, де по 1945-й рік служив ветфельдшером у військовій частині, що дислокувалася в Сибіру.

З вересня 1947-го продовжує навчання у Київському ветеринарному інституті. За відмінні успіхи у навчанні й активну громадську роботу стає Сталінським стипендіатом. По закінченні ВУЗу за рекомендацією Вченої ради 1952 року вступає до аспірантури на кафедру зоогігієни, яку закінчив у 1956 році (науковий керівник, професор А.К. Скороходько).
А.К. Скороходько – досвідчений вчений, експериментатор, який чудово орієнтувався в наукових проблемах, пропонує аспірантові тему, якої жоден із попередників не торкався. Враховуючи важливість розвитку свинарської галузі в Україні для забезпечення м’ясними продуктами населення промислово розвинутих міст, які зростали в повоєнний період, необхідно було розробити найбільш сприятливі гігієнічні режими утримання і вирощування свиней в умовах колективних господарств. Власне, мова йшла про пошук теоретично обґрунтованих й експериментально перевірених основних положень і засад, які б забезпечувати зоогігієнічну ділянку технологічного процесу.
Застосувавши новітні на той час методи наукових досліджень, М.С.Борщ довів, що вирощування поросят від народження при знижених температурах у сухих приміщеннях з використанням достатньої кількості підстилки, зокрема, стимулює процеси обміну речовин і енергії в організмі, а отже, кращий ріст і розвиток, забезпечує вищі добові прирости у тварин, у цілому сприяє підвищенню життєздатності та стійкості тварин до дії несприятливих факторів навколишнього середовища.
Це положення мало величезне значення, оскільки вносило кардинальні зміни в існуючі погляди щодо умов утримання і догляду за свиньми, проте не отримало належної підтримки і розвитку. Однак, у наш час доцільно звернути на нього увагу свинарям і працівникам ветеринарної медицини. Висновки М.С.Борща повністю вписуватися в концепцію професора А.К.Скороходька щодо провідної ролі фізичних факторів повітряного середовища у зміцненні здоров’я і підвищенні опірності організму тварин.
Захистив кандидатську дисертацію на тему: «Изучение роли температурно-влажностного режима при выращивании поросят».
Працював асистентом, доцентом кафедри зоогігієни, а з 1964 по 1984 рік завідував кафедрою зоогігієни УСГА. В 1974 році захистив дисертацію на ступінь доктора ветеринарних наук. Від 1976 року професор кафедри.
Під його керівництвом захищено дві кандидатські дисертації (Василь Пилипович Мазуренко і Ораз Дусейкович Ільгекбаєв, який очолює кафедру в технологічному інституті (Республіка Казахстан)).
Професор М.С.Борщ обирався секретарем парткому КВІ, членом парткому УСГА, секретарем парторганізації. Був деканом зооінженерного факультету Української сільськогосподарської академії з 1970 до 1973 року. Професор М.С. Борщ продовжував розвивати наукові ідеї видатного гігієніста професора А.К. Скороходька, зокрема направлених на вирішення актуальних проблем за промислових технологій виробництва продукції тваринництва.
З цією метою було проведено комплекс наукових досліджень та кілька серій виробничих експериментів, що дало можливість запропонувати ветеринарно-санітарні правила до утримання свиней на промислових комплексах та новий прилад для пригнічення статевого збудження у свиней на відгодівлі. Значну увагу професор М.С. Борщ приділяв підготовці спеціалістів галузі тваринництва та ветеринарної медицини.
Як завідувач кафедри, професор М.С. Борщ в науковій роботі орієнтує педагогічний колектив на розробку актуальних проблем тваринництва. У зв’язку з впровадженням індустріальних методів промислової технології виробництва продукції тваринництва на промислових комплексах вивчається термогенез і терморегуляція у поросят-сисунів залежно від вікових, сезонних особливостей і стимуляції кровотворення у них, терміну відлучення їх від маток, а також продуктивні якості свиноматок, умови формування мікроклімату в приміщеннях та заходи щодо його оптимізації.
Помітною віхою в діяльності кафедри є п’ятирічна праця по розробці ветеринарно-гігієнічних заходів щодо підвищення ефективності відгодівлі свиней в умовах промислових комплексів.
Зусиллям професора М.С.Борща на базі кафедри був створений великий колектив досить кваліфікованих в різних галузях науки фахівців (В.П.Мазуренко, В.В.Красій, Л.В.Совенко, В.Б. Борисевич, Н.Т.Данилевська, Є.М.Забело, В.Меліхов, М.П.Терес та інші), які представляли кілька факультетів нашого вузу та підприємств АПК.
В межах визначеної теми під керівництвом М.С.Борща проведено комплекс наукових досліджень (ветеринарно-гігієнічних, клініко-фізіологічних, цитоморфологічних, етологічних) та кілька серій виробничих експериментів. Отримані наукові результати, які у формі звітів загальною кількістю 5 томів депоновані в УкрНТЕІ м. Київ (робота проведена в режимі закритої тематики) дали можливість розробити ряд практичних заходів з утримання свиней. Окрім того був розроблений оригінальний електронний прилад СК-1 для пригнічення статевого збудження у свиней на відгодівлі. Ним зроблено помітний внесок й у розробку теорії вирощування поросят-сисунів в умовах звичайних ферм і промислових комплексів.
Співробітниками кафедри (М.С.Борщ, В.П.Мазуренко, В.В.Красій, Л.В.Совенко, В.М.Шевчук, Р.М.Пухович) вивчались також питання особливостей формування мікроклімату та способів його оптимізації в цехах опоросу свиноматок, дорощування поросят, відгодівлі свиней на свинокомплексах (Калитянському, Київському, радгоспу Росія, Черкаської області). На згаданих підприємствах досліджувався вплив різних чинників на тривалість продуктивного використання свиноматок і якість одержуваного потомства.
За участю професора М.С.Борща розроблені «Ветеринарно-санітарні правила для спеціалізованих свинарських господарств» (затверджені ГУВ з державною ветеринарною інспекцією Держагропрому УРСР 4 листопада 1986 р.) та інші.
Михайло Степанович Борщ має понад 80 друкованих праць, що стосуються питань гігієни утримання, вирощування, годівлі тварин, а також організації навчально-методичної роботи. У співавторстві з В.П.Мазуренком і В.В.Красієм він підготував «Довідник з гігієни сільськогосподарських тварин». Крім того, розробив близько півтора десятка методичних рекомендацій для студентів; є співавтором практичних рекомендацій з технології утримання сільськогосподарських тварин (1977, 1978, 1986), впродовж 20 років із співавторами розробляв базові програми із «Зоогігієни» для спеціальностей «Зоотехнія» і «Ветеринарія»; має два авторські свідоцтва на винаходи.
М.С. Борщ брав активну участь у громадському житті університету і факультету, творчо й натхненно працював до останньої хвилини свого життя.
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook